Hlavní obsah

Zastavte to, apeluje slovenská opozice na vládní Hlas

Aktualizováno

Opoziční Progresivní Slovensko (PS) se obrací na politiky vládní strany Hlas-sociální demokracie, aby žádali rekonstrukci vlády, aby nemlčeli a ozvali se proti některým krokům vlády premiéra Roberta Fica (Směr-sociální demokracie).

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Michal Šimečka

Článek

Předseda PS Michal Šimečka po loňských parlamentních volbách nevylučoval vládní spolupráci se stranou Hlas, ale tehdejší šéf strany, nynější prezident Peter Pellegrini, se nakonec rozhodl pro koalici se Směrem a SNS.

PS však počítá s tím, že současná situace v kultuře a v soudnictví vadí nejen voličům opozice, ale také voličům Hlasu. „Rád bych politikům Hlasu adresoval jednoznačnou výzvu. Zastavte to, stále máte možnost zapsat se do dějin jinak než jen jako slepé střevo Směru,“ uvedl Šimečka.

Nejsilnější opoziční strana poukazuje mimo jiné na to, že i když koalice Směr, Hlas a Slovenská národní strana (SNS) působí navenek kompaktně, už několik měsíců se nemůže shodnout na tom, kdo bude předsedou parlamentu. Post, který zastával Pellegrini, je volný od jeho zvolení hlavou státu. Podle koaliční smlouvy má Hlas nárok na tuto funkci, ale do čela parlamentu by se rád postavil předseda SNS Andrej Danko, který funkci už v minulosti zastával.

K útoku dojde a naši voliči si to s vámi vyřídí, vyhrožuje Fico

Evropa

Deník Sme v této souvislosti upozornil, že Šimečka a spol. nepřestávají šířit fikci, že Hlas je něco jiného, lepšího, méně zkaženého a zodpovědnějšího než SNS a Směr. Komentátor listu to označil za pokračování „bloudění slepou ulicí“.

Současný předseda Hlasu a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok také výzvu PS obratem odmítl. „Opozičním politikům, kteří burcují společnost nenávistí, přeji rozum a zodpovědnost. Hlas se bude nadále věnovat práci pro lidi, aby se na Slovensku lépe žilo,“ reagoval na Facebooku Eštok.

Sporné kroky ministrů

Tlakem na stranu Hlas slovenská opozice reaguje na poslední kroky ministryně kultury Martiny Šimkovičové (nominant SNS), která postupně odvolala z funkce ředitele Slovenského národního divadla Mateje Drličku a ředitelku Slovenské národní galerie Alexandru Kusou. V Bratislavě se začátkem týdne kvůli tomu konaly dva protesty s účastí tisíců lidí.

Opozice kritizovala rovněž fakt, že ministr spravedlnosti Boris Susko (Směr) minulý týden umožnil předčasné propuštění bývalého elitního prokurátora Dušana Kováčika, který si ve vězení odpykával osmiletý trest za korupci a za vyzrazení utajovaných skutečností. Výkon trestu mu byl přerušen do doby, než Nejvyšší soud Slovenské republiky rozhodne o dovolání podaném ministrem v Kováčikův prospěch. Pokud by pětičlenný senát Nejvyššího soudu dovolání odmítl, Kováčik by se musel vrátit do vězení. Kováčik byl zadržen v říjnu 2020 a od té doby byl za mřížemi.

Už toho bylo dost, odejděte. Na Slovensku pokračují protesty proti zásahům v kultuře

Evropa

Výběr článků

Načítám