Hlavní obsah

Západ má stejný cíl jako Napoleon a Hitler, nechal se slyšet Lavrov

Mezi nejdrsnější propagandisty se v úterý zapsal ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který obvinil Západ, že „má stejný cíl jako Adolf Hitler a předtím Napoleon“, a to shromáždit celou Evropu a „porazit ruský lid a ruský stát“. Šéf ruské diplomacie si také postěžoval, že „nikdo na Západě si nechce povšimnout nacistického a rusofobního prostředí, které šíří režim (ukrajinského prezidenta Volodymyra) Zelenského“.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na tiskové konferenci v Nižním Novgorodu (11. června 2024)

Článek

Lavrov zároveň informoval o „neveřejných kontaktech“ mezi Ruskem a západními zeměmi, během nichž se podle webu gazeta.ru probíral vývoj na Ukrajině.

„Nikdo na Západě nevidí nacistické a protiruské směřování kyjevského režimu,“ stěžoval si šéf ruské diplomacie na tiskové konferenci po jednání ministrů zahraničí zemí skupiny BRICS (Brazílie, Ruska, Indie, Číny, Jižní Afriky, Egypta, Etiopie, Íránu a Spojených arabských emirátů) v ruském Nižním Novgorodu.

Západ navíc podle Lavrova přímo vybízí k zachování právě tohoto charakteru ukrajinského státu „za účelem dalšího využití kyjevského režimu ve válce proti Rusku“.

„V podstatě je cíl stejný jako cíl Adolfa Hitlera a předtím Napoleona: shromáždit celou Evropu a porazit ruský lid a ruský stát,“ poznamenal ministr zahraničí. Paradoxně nezmínil, jak bídně oba vůdci při tažení do Ruska dopadli.

Lavrov také podle webu listu Kommersant upozornil, že „na Ukrajině je ruský jazyk zakázán ve vzdělávání a médiích, což přímo omezuje práva ruské diaspory“. Jal se dále zasazovat za práva „národnostní menšiny tak velké, jako jsou Rusové na Ukrajině“ s tím, že za takové situace není možné „sednout k jednacímu stolu, jako by se nic nestalo“. Podle údajů z roku 2001 se asi 17 procent ukrajinské populace hlásilo k ruské národnosti.

Západ balancuje na prahu jaderného konfliktu, ježí se Lavrov

Evropa

Výběr článků

Načítám