Hlavní obsah

Zaměstnanci aerolinek Eurowings plánují na Mallorce stávku

Prázdninová sezona začíná stávkou. Pozemní zaměstnanci letecké společnosti Eurowings plánují na Mallorce stávku. Pokud se nepodaří stávku odvrátit, postiženy budou desetitisíce cestujících, píše deník Bild.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo společnosti Eurowings startuje z letiště v Palma de Mallorca

Článek

Kdo má koupené letenky na Mallorku se společností Eurowings, musí se připravit na zpoždění a možná i zrušení letu. Zaměstnanci společnost Wings Handlings, která je zodpovědná za pozemní odbavení letadel Eurowings, vyhlásila stávky na první dva červencové týdny.

Stávkovat by se mělo v těchto dnech: 1., 5., 7., 10., 12. a 13. července. V této době by měla jakákoliv činnost ustat, píše web Ruhr Nachrichten.

Během letních prázdnin provozuje Eurowings z německých letišť na Mallorku více než 400 letů týdně. Společnost Wings Handling zajišťuje pro Eurowings služby, jako jsou například nakládka a vykládka letadla, přeprava posádky, cestujících a zavazadel, pomoc při startování motorů a parkování letadla (pushback). A pokud se tak nestane, letadla této společnosti nemohou vzlétnout do Německa, Rakouska nebo Švýcarska, píše web deníku Bild.

Aerolinkám se rekordně daří, letos přepraví pět miliard lidí

Ekonomika

Seznam důvodů, proč chce přibližně 300 zaměstnanců stávkovat, je dlouhý: Zaměstnanci si stěžují na to, že „vedení společnosti tvrdě útočí na jejich zákonem uznaná práva“, píše Mallorca Zeitung. Trnem v oku zaměstnanců je také „téměř nepovšimnutá prevence rizik na pracovišti“, která již vedla k úrazům. Problematické je to, že zaměstnanci společnosti Wings Handling musí pracovat se zařízením, které je ve špatném stavu kvůli stáří nebo špatné údržbě. To ohrožuje bezpečnost cestujících, posádky a letadla. Hlavním důvodem jsou samozřejmě peníze.

Loni v létě společnost Wings Handling hrozila v Palmě také stávkou, nakonec se ji podařilo zažehnat. Zástupci společností Eurowings a Wings Handling se na poslední chvíli dohodli na nových pracovních podmínkách.

Žádné olympijské příměří nebude, varují francouzští odboráři. Chystají stávky v době her

Evropa

Výběr článků

Načítám