Hlavní obsah

Zalužnyj zahájil ukrajinskou diplomatickou misi v Londýně

Bývalý vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj, který velel ukrajinské obraně proti ruské vojenské agresi až do letošního února, ve středu oficiálně zahájil činnost ambasadora ve Velké Británii. Informuje o tom Ukrajinska pravda.

Foto: Profimedia.cz

Volodymyr Zelenskyj (vlevo) děkuje Valeriji Zalužnému, archivní foto

Článek

Dekret o odvolání Zalužného podepsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 8. února. Na jeho místo jmenoval velitele pozemních sil Oleksandra Syrského.

Zahájení Zalužného mise se časově překrývá se změnou v britské vládě, kdy vládní kabinet po přelomových parlamentních volbách nově vede labourista Keir Starmer. Ten krátce po svém zvolení veřejně ujistil, že na britské podpoře Kyjeva se s jeho příchodem nic nemění.

Tento týden také potvrdil rozhodnutí předchozí konzervativní vlády Rishiho Sunaka, která umožnila Ukrajině používat rakety Storm Shadow poskytnuté Londýnem i k úderům na území Ruska.

Podle Starmera střely musejí být použity v souladu s mezinárodním právem a k obranným účelům. „Je ale na Ukrajině, aby se rozhodla, jak je použít pro tyto obranné účely,“ uvedl Starmer pro Bloomberg.

Zelenskyj propustil Zalužného z armády ze „zdravotních důvodů“. Uniformu smí nosit dál

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám