Hlavní obsah

Zadrželi byste Putina? Srbský ministr na tiskové konferenci s Lipavským odmítl odpovídat na otázky

Srbsko je jedním ze signatářů Římského statutu, který všem signatářským zemím ukládá povinnost zatknout osoby, na které byl vydán Mezinárodním trestním soudek zatykač. Na otázku Novinek, zda by tuto povinnost, která zahrnuje i zatčení ruského vůdce Vladimira Putina, ale srbský ministr zahraničí Marko Djurić odmítl odpovědět. Stejně jako na jakékoliv dotazy, které se týkají vztahů s Ruskem.

Foto: Profimedia.cz

Srbský ministr zahraničí Marko Djurić

Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje z Bělehradu)

Djurić v pátek jednal s českým ministrem zahraničí Janem Lipavským. Po schůzce následovala tisková konference, v níž měly Novinky mít prostor zeptat se na jednu otázku. Srbské ministerstvo si vyžádalo přesné znění otázky. Poté ale dotazy novinářů na tiskové konferenci zrušilo z „časových důvodů“.

Zdroj Novinek, jehož totožnost redakce zná, uvedl, že toto je v Srbsku naprosto běžná praxe a že poslední dotaz českého novináře na srbského politika na tiskové konferenci mohl padnout pouze jednou a to se stalo už před osmi lety.

Rozhovor dáme

Tato situace se navíc opakovala i s rozhovorem, který si téměř týden dopředu Novinky vyžádaly. Pracovnice tiskového odboru srbského ministerstva zahraničí v pondělí 7. října velmi nadšeně odpověděla, že pan ministr bude velmi rád, když rozhovor proběhne.

Lipavský dorazil do Sarajeva krátce po místních ničivých povodních

Evropa

„Ministr Djurić přijal váš návrh a rozhovor pro Novinky.cz velmi rád udělá,“ napsala Novinkám v pondělí Milica Vučkovićová z tiskového odboru srbského ministerstva zahraničí.

V původním e-mailu se dále zeptala, v jakém jazyce rozhovor proběhne, zda bude poté možná autorizace finálního textu a zda by Novinky mohly dopředu poslat konkrétní otázky, které budou položeny.

Ale o Rusku se bavit nebudeme

Novinky následně poslaly okruhy rozhovoru, mezi které patří vztah Srbska s Ruskou federací, vztah Srbska s Ukrajinou, ruská agresivní válka na Ukrajině a ruský vliv v Srbsku.

Tato témata se Djurićovi nelíbila. Vučkovićová v následující zprávě uvedla, že si myslela, že rozhovor se bude týkat bilaterálního jednání mezi českým ministrem a jeho srbským protějškem.

„Budu upřímná. Když jste rozhovor navrhl, mysleli jsme si, vzhledem k tomu, že budete součástí delegace ministra Lipavského, že se bude jednat o témata ohledně srbsko-českých vztahů,“ napsala v úterý.

Vučkovićová dále zdůraznila, že i když se srbský ministr nijak nevyhýbá žádným tématům, byl by rád, kdyby se v rozhovoru hovořilo právě o vztazích mezi oběma zeměmi a zároveň o Kosovu, které Srbsko jako suverénní stát neuznává. Česká republika naopak ano.

Novinky si odmítly nechat určovat okruh otázek, a tak Vučkovićová ve čtvrtek interview zrušila. V pátek ráno, těsně před jednáním ministra zahraničí Jana Lipavského a srbského ministra Djuriće, srbská strana zrušila kvůli „časovému presu“ otázky na tiskové konferenci.

Ruský vliv je v Bosně a Hercegovině zhoubný, prohlásil tamní šéf diplomacie

Evropa

Výběr článků

Načítám