Hlavní obsah

Žádné omezení. Také Nizozemsko povolí Ukrajině útočit F-16 na cíle v Rusku

Bez omezení bude moci Ukrajina používat letouny F-16 převedené z Nizozemska, zatímco stroje, které předá Belgie, Kyjev podle webu Politico nebude smět posílat do ruského vzdušného prostoru.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Belgická F-16 jde na přistání

Článek

„Žádné omezení podobné tomu belgickému nehodláme zavádět,“ prohlásila dosluhující nizozemská ministryně obrany Kaisa Ollongrenová o 24 stíhačkách F-16, které její země připravuje pro ukrajinské piloty.

Podle webu Politico tak zjevně narážela na prohlášení belgického premiéra Alexandera de Crooa, který varoval Kyjev, aby letouny, které z Belgie dostane, neposílal do bojů v ruském vzdušném prostoru.

„Uplatňujeme stejný princip, jaký jsme aplikovali na jakoukoli dodávku vojenského materiálu. Jakmile ji předáme, je na Kyjevu, jak zbraně a munici použije,“ sdělila Ollongrenová.

Nestanovili jsme limity. Finsku nevadí, když Ukrajina použije jeho zbraně na ruském území

Evropa

„Ukrajince jen žádáme, aby dodržovali mezinárodní právo a právo na sebeobranu, jak je uvedeno v Chartě OSN. V praxi to znamená použití pouze proti vojenským cílům, na něž se potřebují v rámci sebeobrany zaměřit,“ dodala.

Ollongrenová odstoupí z funkce ministryně obrany, jakmile nová nizozemská krajně pravicová vláda složí přísahu. „V programu nové vlády jsem viděla, že podpora Ukrajiny bude pokračovat,“ poznamenala.

Nizozemsko patří k nejvěrnějším podporovatelům Ukrajiny. K české iniciativě na nákup munice pro zemi bránící se ruské agresi se nejen připojilo, ale také již podobně jako Kanada, Dánsko či Portugalsko složilo peníze, které slíbilo.

Americká zbraň udeřila v Rusku. Ukrajinci po souhlasu USA dlouho nečekali

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám