Hlavní obsah

Žádné nože ani batohy. Na Oktoberfestu budou přísné bezpečnostní kontroly

Vypravit se letos na slavný Oktoberfest, který startuje v sobotu, znamená mít nejen naditou peněženku, ale také splnit dlouhý seznam příkazů a zákazů. Návštěvníci se musejí připravit na namátkové vstupní kontroly a prohlídky s detektorem kovů vzhledem k útoku v Solingenu, píše web týdeníku Focus.

Foto: Angelika Warmuth, Reuters

V sobotu začíná slavný Oktoberfest.

Článek

Detektory kovů mají odhalit nože, které jsou v areálu přísně zakázány. Mezi zakázanými předměty jsou také skleněné lahve, spreje, ale také batohy a větší tašky. Povoleny jsou pouze malé kabelky nebo mini baťůžky. To, co je větší než 20 cm x 15 cm x 10 cm a má objem tři litry, si na Oktoberfest nikdo vzít nemůže.

Kontroly obejít nepůjde. Pracovníci ostrahy budou u vstupů kontrolovat nejen velikost zavazadla ale  i jeho obsah, varuje web týdeníku Focus. Pokud na Oktoberfest někdo přijede z větší dálky a bude mít s sebou větší zavazadlo, musí si ho za poplatek pět eur (125 korun) uložit u vchodu do úschovny zavazadel. To platí i pro kočárky. Ty jsou povolené pouze ve všední dny do 18.00, potom jsou už zakázány vzhledem k vyššímu počtu návštěvníků. O sobotách a státních svátcích, kdy festival navštěvuje podstatně více lidí, se musí nechat v úschovně zavazadel.

Afghánci vyhoštění z Německa jsou na svobodě. Už to neudělají, zaručily se rodiny

Evropa

Jízdní kola, skateboardy nebo koloběžky jsou z bezpečnostních ale také prostorových důvodů zakázány. Z bezpečnostních důvodů a také proto, že v areálu festivalu je pro ně příliš hlučno, si návštěvníci s sebou nesmí vzít žádné domácí mazlíčky, míněno především psy. Výjimkou jsou asistenční psi.

Foto: Angelika Warmuth, Reuters

Přípravy na start Oktoberfestu vrcholí.

Od října 2010 se v jednotlivých stanech nesmí kouřit a týká se to také e-cigaret. Místo toho jsou před stany zřízeny kuřácké prostory. Ačkoliv od dubna letošního roku se může kouřit na veřejnosti konopí, pro Oktoberfest platí zákaz. Pořadatelé se odvolávají na „ustanovení o omezení dopadu konopí“ tedy kouření trávy před nezletilými, jejichž počet na festivalech je vysoký.

Každý, kdo zákaz poruší a bude přistižen při kouření marihuany ve stanu, musí počítat s pokutou 1500 eur (37 500 korun). V případě opakovaného porušení hrozí dokonce pokuta ve výši 5000 eur (125 tisíc korun). Kdo si dopřeje jointa v areálu Oktoberfestu, bude bezpečnostními složkami vykázán.

Střelba v Mnichově v den výročí Mnichovského masakru. Útočník je po smrti

Evropa

Deštník, pomůcky pro chůzi nebo lékařské vybavení jsou věci, které návštěvníci mohou mít u sebe. Vlastní pití se také nezakazuje, ale nesmí být ve skleněné lahvi.

Návštěvníci se letos musejí připravit na vysoké ceny. Cena tupláku se vyšplhá na více než 15 eur, což představuje průměrný nárůst o 3,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem. Zdražují se také nealkoholické nápoje. Litr stolní vody stojí v průměru 10,48 eura, Spezi 12,23 eura a limonáda 11,67 eura. Organizátoři vysvětlují zdražení zvýšenými mzdovými náklady, vysokými cenami elektřiny a vyššími platbami za sestavování a demontáž stanů, píše Focus.

Oktoberfest loni navštívilo 7,2 milionu lidí. Letos začíná v sobotu 21. září v pravé poledne tradičním naražením prvního sudu v obřím festivalovém stanu rodiny Schottenhamelů a zahájí ho mnichovský primátor Dieter Reiter.

Počátek festivalu spadá do října 1810, kdy bavorský korunní princ Ludvík a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská po svatbě uspořádali pro obyvatele království na louce za Mnichovem slavnost s koňským dostihem. Akce měla úspěch a začala se konat pravidelně jako říjnová slavnost (Oktoberfest). Svůj název si udržela i poté, co kvůli teplejšímu počasí její začátek organizátoři posunuli na září. Letos to bude 189. ročník.

Německo spustilo kontroly na celé pozemní hranici

Evropa

Výběr článků

Načítám