Hlavní obsah

Zacharovová se navezla do Pavla: Je to šokující vyvrhel a mluví jako terorista

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová prohlásila, že český prezident Petr Pavel je „šokující vyvrhel“, který mluví jako „představitel teroristických buněk“. Reagovala tak na prezidentova slova z podcastu Novinek.cz PoliTalk, kde Pavel uvedl, že plynovod Nord Stream mohl být pro Ukrajince legitimním cílem, pokud jej ničili s úmyslem přerušení dodávek plynu a ropy do Evropy.

Politalk: Prezident Petr Pavel uvedl, že plynovod Nord Stream mohl být pro Ukrajince legitimním cílem, pokud jej ničili s úmyslem přerušení dodávek plynu a ropy do Evropy.Video: Novinky

Článek

„Když jsem si tato slova přečetla, pomyslela jsem si, že i na takového šokujícího vyvrhela je to příliš. Dříve s takovými myšlenkami navíc přicházeli pouze představitelé zakázaných mezinárodních teroristických buněk,“ napsala Zacharovová ve středu v 19:23 na Telegramu. O čtyři minuty později se její citace objevila v článku ruské vládní agentury TASS.

Zacharovová v příspěvku reagovala na rozhovor prezidenta Pavla v podcastu Novinek PoliTalk, v němž uvedl, že v době válečného konfliktu se konflikt vede jak proti vojenským cílům, tak i proti cílům strategického charakteru.

„A produktovody (jako je Nord Stream) jsou strategickým cílem. Pokud byl útok zaměřen na to, jak přerušit dodávky plynu a ropy do Evropy a zpětně peněz Rusku, pak by – a kondicionál říkám schválně - to byl legitimní cíl,“ uvedl prezident s tím, že on sám ovšem nemá usvědčující informace o tom, že by za výbuchem stála Ukrajina.

Petr Pavel: Spravedlivý mír na Ukrajině je spíš iluze

PoliTalk
Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharova

Podle vyšetřování sousedního Německa by za tím ale Ukrajinci skutečně měli stát. Berlín v rámci vyšetřování poškození plynovodu Nord Stream 1 a 2 vydal v červnu evropský zatykač na Volodymyra Z., který před úprkem na Ukrajinu žil v Polsku. Podezřelý muž měl být instruktorem potápění, uved německý deník Bild.

Dalšími podezřelými jsou muž a žena, také ukrajinští instruktoři v potápění, kteří mohli výbušniny připevnit jako potápěči. Na ně ovšem zatykač vydán prozatím nebyl. Podle amerického deníku The Wall Street Journal se na operaci podílela šestičlenná skupinka lidí, kteří si pronajali jachtu. Celá operace měla stát okolo 300 tisíc dolarů (necelých 6,8 milionu korun).

Němci vydali zatykač na ukrajinského potápěče kvůli Nord Streamu

Evropa

Výběr článků

Načítám