Hlavní obsah

Za vydíráním Schumacherových měl stát muž, jemuž bezmezně důvěřovali

Policie v německém Wülfrathu zatkla na sklonku týdne 52letého Markuse F., který podle ní stál v pozadí vydírání rodiny legendy formule 1 Michaela Schumachera. Vyděrač požadoval 15 milionů eur (377 milionů korun) za to, že nezveřejní fotografie, jež mohou zdiskreditovat sedminásobného mistra světa, jenž se už léta potýká s následky vážných zranění, jež utrpěl při lyžování.

Foto: Gianni Schicchi, ČTK/AP

Michael Schumacher za volantem Ferrari F300 při testování v lednu 1998

Článek

Markus F. údajně od začátku roku 2020 delší dobu pracoval pro rodinu legendy formule 1.  Podle prokuratury ve Wuppertalu ho „rodina Schumacherových zaměstnala jako bezpečnostního pracovníka a mimo jiné ho pověřila digitalizací soukromých snímků,“ napsal list Bild.

Zřejmě zneužil tohoto důvěrného vztahu a pravděpodobně získal k vydírání datové záznamy, které obsahovaly i „Schumiho“ soukromé fotografie z let následujících po jeho vážné nehodě na lyžích, k níž došlo 29. prosince 2013 ve francouzském Méribelu a při níž jezdec utrpěl traumatické poranění mozku.

A motiv vyděrače? Markus F. „nasekal“ zřejmě velké dluhy ve své poradenské firmě a nedokázal je splácet. Pravděpodobně doufal, že ho z bryndy dostanou peníze Schumacherových.

Máme něco, co nechcete zveřejnit. Na rodinu Michaela Schumachera zaútočili vyděrači

Evropa

Ve svém životě si přitom dost dlouho nevedl zle. Studoval elektrotechniku, poté pracoval v bance, než se uchytil v bezpečnostní agentuře zaměřené na IT. Poté ji převzal, živil se jako její výkonný ředitel a stal se samostatně výdělečně činným bezpečnostním konzultantem.

V únoru 2009 nastoupil na post asistenta německého honorárního konzula v egyptské Hurghadě. V roce 2010 o jeho „práci v dovolenkovém ráji“ informovaly regionální noviny WZ. „Za svou činnost pobírám 300 eur (7544 korun) měsíčně,“ svěřil se tenkrát s tím, že se jedná o závazek na částečný úvazek, ale v akutních situacích se může stát i „prací na 24 hodin denně“.

Webové stránky velvyslanectví ho dokonce popsaly jako zástupce honorárního konzula, měl mít na starosti péči o emigranty.

O několik let později se Markus F. vrátil do Německa a opět pracoval v oblasti bezpečnosti. Díky tomu se seznámil s několika vyhazovači, včetně spoluobviněného 53letého Yilmaze T. z Wuppertalu. Toho prý F. pověřil provedením vydírání Schumacherových.

Jak zjistil Bild, Markus F. si prý většinu požadované částky naplánoval pro sebe. Vyhazovači slíbil pouze provizi v řádu jednociferných milionů. Podle informací Bildu zapojil Yilmaz T. do trestného činu i 30letého syna Daniela. Ten mu prý k vydírání poskytl mobilní telefon.

Spolupachatel vypovídal

Dne 19. června vyšetřovatelé otce a syna dopadli a zatkli v Hesensku. Od té doby jsou oba ve vazbě. Vyhazovač tam zřejmě vypovídal o muži, který z pozadí tahal za nitky, podotkl web SpiegelOnline.

„Starší z obou hlavních podezřelých popsal muže z Wülfrathu jako osobu, od které měl údajně získat datové záznamy použité k vydírání,“ popsal bod zlomu zdroj blízký úřadu veřejného žalobce.

Harald Benninghoven, právník Markuse F., na dotaz Bildu řekl: „Můj klient v současné době využívá svého práva nevypovídat. Zda a do jaké míry se to změní, na to v tuto chvíli ještě nejsem schopen jednoznačně odpovědět.“

Prodaly se osmery Schumacherovy hodinky, nejdražší za 30 milionů

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám