Článek
Falšování ve velkém se podle ní nevyhýbá ani koření, do kterého nepoctiví výrobci přidávají naftu, písek, piliny, popel či sádru.
„Inspektoři podnikli v roce 2018 ve velkoskladech, obchodech, na tržištích, v restauracích i podnicích veřejného stravování na území celé země 2158 kontrol potravin a až v 54 procentech z nich narazili na závažné pochybení,“ píše se v analýze.
Potravinářská policie?
„Běžný konzument nemá při nákupu šanci ani možnost zjistit, zda jsou potraviny takové kvality, jak na obalu uvádí jejich producent,“ upozornila inspekce.
Lidé mnohdy nakoupí nejen zkažené, prošlé a antidatované potraviny, ale často i falešné, tvrdí analýza. Podle ní se místo hovězího masa v balení běžně nachází vepřové, ale zaměňovány bývají i jiné druhy masa, kupříkladu jehněčí, či řada dalších potravinářských výrobků. Více než třetinu hmotnosti mražených ryb tvoří led, za který vsak spotřebitelé platí.
„Jelikož situace je v tomto směru dlouhodobě špatná, navrhujeme urychleně zřídit potravinářskou policii, která by dokázala účinně ochránit spotřebitele,“ upozorňuje dokument.
„Žijeme v době, kdy se falšuje prakticky všechno, a bohužel na řadu přišlo i koření, kterého se v Polsku ročně prodává za asi 850 milionů zlotých (5,1 mld. Kč),“ napsal portál Onet.pl.
„Obohacení“ sádrou i pískem |
---|
Inspektoři při kontrolách zjistili, že oregano od firem ZHU Dawex a FH Ekka obsahuje 60 až 80 procent částic rostlin, hlavně černého rybízu. |
Kmín a pepř firem Kuchnie Šwiata i Habibi skrývaly zase písek a mleté dřevo z desek. Padělání se nevyhnul ani mimořádně cenný šafrán. |
Společnost PPHU Rolpol-Agra ho prodávala s obsahem popelu, ale i textilních vláken a srsti. |
Další druhy koření „vylepšily“ piliny, sádra či kukuřičná mouka. |
To, že výrobci koření podvádějí, potvrdila i kontrola Úřadu pro ochranu konkurence a spotřebitelů. Téměř 550 kontrol a následné laboratorní testy pepře, šafránu, oregana, papriky, kurkumy nebo kmínu ukázaly, že v obchodní síti se nachází až 45 procent nekvalitního, a dokonce i životu nebezpečného koření.
„Nejhorší ze všech byl podvod s mletým černým pepřem, do kterého krajně nezodpovědný polský producent přidával naftu, ropu a parafín. Když ho kontrola odhalila, měl na skladě 900 tun takového koření, které musel následně zničit. Bylo to už v roce 2014, ale problém s padělaným kořením v Polsku přetrvává dodnes,“ upozornil portál.