Hlavní obsah

Za útok na dánskou premiérku stráví Polák čtyři měsíce ve vězení

Polák, který v červnu na kodaňském náměstí napadl dánskou premiérku Mette Frederiksenovou, si odsedí čtyři měsíce ve vězení a pak bude deportován, načež se nebude moci do Dánska pět let vrátit. V úterý o tom rozhodl kodaňský soud. Devětatřicetiletý pachatel před soudem vypověděl, že byl při útoku příliš opilý na to, aby si ho pamatoval.

Foto: Profimedia.cz

Dánská premiérka Mette Frederiksenová

Článek

Premiérku Frederiksenovou muž v červnu udeřil do ramene, čímž jí způsobil mírná poranění na zasažené části těla a krku, uvádí BBC. Tím si vysloužil obvinění z napadení státního činitele, přičemž čelil také obviněním z několikanásobného podvodu a veřejného odhalování spojeným s jinými incidenty. Šestačtyřicetiletá dánská premiérka nebyla soudem předvolána jako svědek.

K napadení se odsouzený nepřiznal, ale k některým z ostatních činů ano. Uvedl, že v době útoku byl příliš opilý na to, aby si ho pamatoval, a že měl prostě „špatný den“. Po krátkém pobytu ve vězení teď bude nejmenovaný Polák deportován a bude též muset zaplatit veškeré soudní výlohy spojené s případem.

K červnovému napadení došlo dva dny před volbami do Evropského parlamentu a premiérka se kvůli němu musela stáhnout z předvolební kampaně, ačkoliv celou dobu uklidňovala občany, že je jen otřesená. Lídryně dánských Sociálních demokratů se svým zvolením v roce 2019 stala nejmladším premiérem v dějinách země.

V Kodani se střetli fanoušci místního FC a Baníku Ostrava

Evropa

Výběr článků

Načítám