Hlavní obsah

Za Ukrajinu chtějí bojovat ve válce tři tisícovky odsouzených

Již více než 3000 odsouzených Ukrajinců si podalo žádost o podmínečné propuštění na svobodu, aby se mohli podílet na obraně Ukrajiny, oznámila náměstkyně ukrajinského ministra spravedlnosti Olena Vysocká.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští vojáci v zákopu, ilustrační foto

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý pátek podepsal zákon, který lidem odsouzeným za méně závažné trestné činy umožňuje vstoupit do ozbrojených sil a bojovat proti ruským invazním silám. Agentura Reuters tehdy napsala, že ukrajinskou armádu by mohlo posílit 10 tisíc až 20 tisíc vězňů. Dosud do bojů na Ukrajině trestance posílalo jen Rusko.

„Jsou to více než tři tisíce lidí, což jsme předpovídali před přijetím zákona. Nedalo se počítat s tím, že se přidá všech 20 tisíc lidí, které jsme pokládali za potenciální vojáky, protože při předchozích průzkumech přání projevilo okolo 4500 (vězňů). Nyní bude toto číslo kolísat,“ vysvětlila Vysocká podle agentury Ukrinform.

Upozornila, že zákon přináší i omezení ohledně kategorií vězňů, které lze do války vyslat, a tak nebylo možné počítat s tím, že by všichni, kteří projeví zájem, skutečně splňovali podmínky pro propuštění z věznic a uzavření smlouvy s ozbrojenými silami.

Zelenskyj podepsal zákon o náboru vězňů do armády

Válka na Ukrajině

Komise složená z vojáků a zdravotníků také prověří, zda odsouzenec netrpí nebezpečnými nemocemi, například zda není nakažený virem HIV, způsobujícím nemoc AIDS, nemá tuberkulózu či hepatitidu.

Lidské zdroje jsou pro ukrajinskou armádu dlouhodobým problémem, protože bojuje s mnohem početnějším a lépe vybaveným nepřítelem. V posledních měsících se tento problém ještě prohloubil, což přimělo úřady k zavedení přísnějších opatření pro ty, kteří se vyhýbají odvodům.

Zákon, který přijal ukrajinský parlament, zakazuje mobilizovat vězně odsouzené za závažné zločiny, jako jsou vraždy nebo znásilnění. Bránit vlast nemají také ti, kteří si odpykávají tresty za trestné činy proti národní bezpečnosti nebo veřejní činitelé odsouzení za korupci. Nikomu nesmějí do konce trestu zbývat více než tři roky. Odsouzení se budou moci nechat odvést do bojů dobrovolně a na základě rozhodnutí soudu a se souhlasem příslušné armádní jednotky.

Vraždí, mrzačí, svádějí děti k drogám. Navrátilci z války mají v Rusku na svědomí nejméně 107 životů

Zahraniční

Výběr článků

Načítám