Hlavní obsah

Za účast na bujarém večírku na ostrově Sylt padají hlavy

Bujarý večírek, který odstartoval turistickou sezonu na ostrově Sylt, zahýbal nejen německou politickou scénou, ale má nepříjemné dohry jak pro některé účastníky, tak pro pořadatele různých akcí. Rozjaření a dobře situovaní lidé v rytmu písně L’amour Toujours (Vždy milovat) provolávali heslo „Německo Němcům, cizinci pryč! (Deutschland den Deutschen, Ausländer raus!)“. Slogan v Německu používají neonacisté a xenofobové.

Foto: Profimedia.cz

Restaurace Pony, kde se odehrál inkriminovaný večírek

Článek

Trest pro některé účastníky večírku přišel rychle. Reklamní agentura Serviceplan Group oznámila, že bez předchozího upozornění propustila zaměstnance, který se na incidentu podílel. „V rámci naší agenturní skupiny netolerujeme rasismus v žádné formě,“ uvedla společnost.

Další, kdo zakročil, byla hamburská influencerka Milena Karlová. Oznámila, že propustila zaměstnance, který se rovněž na incidentu podílel. „Kromě již tak ohavného obsahu videa jsem byla šokována, zraněna a zklamaná, když jsem viděla, že jeden z lidí na videu se mnou spolupracuje,“ napsala. Okamžitě ukončila pracovní poměr a výslovně se distancuje „od všech osob, které se objevují v tomto videu“. „Sama jsem migrantka. To, co je vidět na videu, představuje společnost, ve které nechci jako budoucí matka vychovávat své dítě.“

„Cizinci pryč, Německo Němcům.“ Popěvek na slavný disco hit se šíří Německem

Evropa

Podobné incidenty se odehrály v poslední době ve spolkových zemích Dolní Sasko a Hesensko a také v bavorském městě Erlangen. Tam mladíci ve věku jednadvacet a šestadvacet let zpívali uvedené slogany na folkovém festivalu. Bleskově zasáhla tamější bezpečnostní služba, píše web deníku Neue Zürcher Zeitung.

Podobné incidenty by se neměly opakovat na velkých slavnostech. „L'amour toujours“ se nesmí hrát na Oktoberfestu v Mnichově. „Na Oktoberfestu není místo pro všechny ty pravicové sračky,“ řekl Clemens Baumgärtner z CSU. Také ve Stuttgartu dochází k tvrdým zákrokům: „L'amour toujours“ není slyšet na mistrovství Evropy pro fanoušky ani na velkém folkovém festivalu Cannstatter Wasen.

U Lyonu se navzdory zákazu úřadů konal festival neonacistů

Evropa

Politici byli zaskočeni a šokováni. Spolkový prezident Frank-Walter Steinmaier je znepokojen brutalitou politických mravů. Podle něj to nejsou jen „marginalizovaní a osamělí“, kdo se radikalizuje. „Spíše se jedná o radikalizaci, která se odehrává, alespoň částečně, uprostřed společnosti,“ řekl. Kancléř Olaf Scholz (SPD) označil to, co se odehrálo na Syltu, za „nechutné“ a „nepřijatelné“. Předseda CDU Friedrich Merz tvrdí, že se incident nedá vysvětlit přílišnou konzumací alkoholu, píše web Wirchafst Woche.

Samotné výkřiky „Cizinci ven“ nejsou trestné, upozorňuje web taz.de. Záleží na okolnostech a dalších doprovodných událostech, tvrdí experti. Aby bylo možné považovat tento slogan za trestný čin podněcování k nenávisti, musí být doprovázen dalšími aktivitami a projevy, jako jsou například užití nacistických odznaků typu říšské válečné vlajky, nacistického pozdravu a podobně. Rozhodl o tom německý soud už v roce 1984.

Německo Němcům, cizinci pryč! Zlatá mládež si na videu z ostrova Sylt zahrává s ohněm

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám