Hlavní obsah

Za terorem v Dagestánu je nejspíš Islámský stát, útočili i synové šéfa okresu

Za rozsáhlým nedělním útokem v Dagestánu na ruském severním Kavkazu, který mířil na pravoslavné kostely, synagogy i stanoviště policie a vyžádal si asi dvacet obětí, stála zřejmě místní odnož Islámského státu Vilajátu Kavkaz. Plyne to z vyjádření Islámského státu. Za jedním z útoků stáli synové šéfa Sergokalinského okresu.

Střelba na ulici v MachačkaleVideo: Reuters

Článek

Mediální kanál afghánského Islámského státu Chorásán Al Azaim Media zveřejnil prohlášení oceňující útok provedený příslušníky kavkazské odnože IS: „Naši bratři na Kavkazu ukázali, že jsou ještě silní, ukázali, že jsou schopní, vyrazili proti káfirům (nevěřícím), ničeho se nebáli a šli bojovat v řadách Alláha, plnili jeho slova.“

Sám Islámský stát Chorásán se k útoku nepřihlásil, což zatím neudělal ani nikdo jiný, ale z jeho vyjádření se zdá, že jde o útok Vilajátu Kavkaz. Ten se podle protiteroristické složky Šanghajské organizace pro spolupráci aktivizoval po teroristickém útoku na halu Krokus u Moskvy, uvedl Institut pro studium války.

Počet obětí do pondělního rána stoupl. „Více než patnáct příslušníků policie se stalo oběťmi teroristického útoku,“ uvedla podle agentury Interfax hlava Dagestánu Sergej Malikov. Malikov dodal, že zemřelo také několik civilistů. Zpočátku se uváděly dvě civilní oběti – kněz, který v Derbentu sloužil čtyři desítky let, a strážce kostela.

Foto: Obtained By Reuters, Reuters

Střelba na ulici v Machačkale

Do nemocnice v Machačkale bylo převezeno 16 zraněných – třináct policistů a tři civilisté. Místní úřad muftího (islámská správa) podle Interfaxu uváděl, že v Dagestánu bylo v neděli zraněno při teroristickém útoku 25 osob.

Útočili synové místní šéfa okresu

Terči útoků se v neděli staly synagoga a kostel v dagestánském Derbentu a pravoslavný chrám, synagoga a kontrolní stanice v Machačkale. Orgány na ochranu práva sdělily, že šest útočníků bylo zlikvidováno. Dva měli být zabiti v Derbentu.

Podle telegramového kanálu Baza se do útoku v Machačkale zapojili synové šéfa Sergokalinského okresu Magomeda Omarova Osman a Adiľ . Oba byli zabiti zasahujícími policisty.

„(V Machačkale) zlikvidováni čtyři bojovníci. Tři identifikovali jako syny hlavy Sergokalinského okresu a jeho příbuzného,“ řekl agentuře Interfax příslušník speciálních služeb. Zabiti měli být dva synové Magomeda Omarova a jeho synovec.

Omarova policisté zadrželi. Podle ČRo šlo o člena vládní strany Jednotné Rusko. Měl z ní být okamžitě vyloučen.

Chaos v Dagestánu: Po útocích na synagogu a kostel několik mrtvých

Zahraniční

Za útokem u Moskvy stojí na 95 procent Islámský stát. Pochybnosti ale zůstávají

Evropa

Výběr článků

Načítám