Hlavní obsah

Za smrt Slováka po policejním zákroku na bruselském letišti nikdo nemůže, rozhodl soud

Belgický soud rozhodl, že za smrt slovenského občana Jozefa Chovance v roce 2018 na bruselském letišti Charleroi nemůže nikdo. Podle verdiktu soudu se jednalo o „politováníhodný souběh tragických okolností“.

Foto: AP

Zákrok belgické policie na Jozefa Chovance

Článek

Osmatřicetiletý Chovanec zemřel v nemocnici tři dny po policejním zákroku v cele na bruselském letišti. Policie ho zadržela na palubě letadla směřujícího na Slovensko, když se podle svědků choval agresivně k posádce i k policistům. Neměl platnou letenku.

V roce 2020 se objevil videozáznam z policejní cely na němž je vidět, že Chovanec sám tluče hlavou o dveře cely a krvácí. Policisté se ho pak pokusili zpacifikovat. Při zásahu hodili na Chovance přikrývku, klečeli na něm, smáli se přitom a jedna z policistek zvedla ruku k nacistickému pozdravu.

Podle posudku belgických lékařů byly příčinou Chovancovy smrti silné nárazy hlavou, které způsobily otok mozku. Zastavení činnosti srdce však podle lékařů vyvolala až injekce od zdravotníků, kteří se ho snažili uklidnit. Generální konzul Slovenské republiky v Belgii Andrej Michalec agentuře TASR potvrdil, že podle úterního rozhodnutí soudu za Chovancovu smrt nikdo nenese trestněprávní zodpovědnost.

Belgická právní kancelář Cottyn, která zastupuje Chovancovu manželku, se proti rozsudku odvolá a je připravena tento spor doručit také k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Chovancova manželka připustila, že její manžel trpěl afektivními poruchami typickými pro schizofrenii a léčil se na psychiatrii. V Belgii mu údajně došly léky a potřeboval se rychle dostat na Slovensko.

V případu byl potrestán šéf letištní policie za to, že nekonal, když se o případu dozvěděl.

Slovensko zpochybnilo vyšetřování smrti svého občana v Belgii

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám