Hlavní obsah

Za smrt sedmi lidí v autobuse na Slovensku může dispečer. Nezapojil signalizaci na vlakovém přejezdu

Nové Zámky

Koncem června narazil mezinárodní rychlík na přejezdu u Nových Zámků na Slovensku do linkového autobusu, při havárii zahynulo sedm cestujících autobusu. Železnice Slovenské republiky (ŽSR) nyní ukončily interní vyšetřování s tím, že viníkem nehody je dispečer, který nedal pokyn na zapojení signalizace na přejezdu pro dříve uzavřenou kolej.

Foto: Robert Novak

Havarovaný autobus

Článek

Jak uvedl Denník N, podle zmíněného vyšetřování k nehodě došlo selháním lidského faktoru. „Dispečer stanice Nové Zámky zapomněl požádat pověřeného zaměstnance o zapnutí přejezdového zabezpečovacího zařízení, přestože měl v provozním zápisníku zapsáno, že tato zařízení jsou vypnutá,“ potvrdila listu mluvčí ŽSR Vladimíra Bahýlová.

Totožnost dispečera se společnost rozhodla nezveřejnit. Svou vinu před komisí přiznal.

Signalizace byla vypojena z důvodu záplavy na trati a kvůli následným opravám. Strojvedoucí mezinárodního rychlíku EC 279 Metropolitan z Prahy do Budapešti přesto dostal pokyn k jízdě po této koleji. Rychlík ve vysoké rychlosti narazil do autobusu, náraz autobus roztrhl na dvě části a lokomotiva i část autobusu začaly hořet. Strojvedoucí utrpěl popáleniny na rukou.

Lokomotiva patřila Českým drahám, vlaková souprava s personálem slovenským železnicím.

Havárii vyšetřuje také slovenská policie pro trestné činy obecného ohrožení, usmrcení a ublížení na zdraví. Policie zatím nikoho neobvinila.

Slovenský ministr k tragédii na železnici: Vlak jel po uzavřené koleji

Zahraniční

Výběr článků

Načítám