Hlavní obsah

Za necelé tři týdny měli na Slovensku zastřelit 16 medvědů

Bývalý šéf zásahového týmu pro medvěda hnědého Matej Hletko tvrdí, že na Slovensku bylo v období od 6. do 22. května zastřeleno až 16 medvědů. Hletko upozornil, že se jedná o chráněný druh evropského významu.

Foto: FB Mateje Hletky, Novinky

Zastřelení medvědi

Článek

Na Facebooku uvedl, že vše se děje pod taktovkou Státní ochrany přírody a zveřejnil také několik fotografií ulovených medvědů. Státní ochrana přírody Slovenské republiky zatím na tyto informace nereagovala.

Bývalý náměstek ministra životního prostředí Michal Kiča konstatoval, že o výše zmíněných údajích úřady veřejnost neinformují. „Takto vypadá péče o populaci medvěda hnědého v podání Státní ochrany přírody Slovenské republiky,“ uvedl Kiča na Facebooku.

Medvědice v Tatrách ukázala turistům mláďata

Koktejl

Podle Kiči měla Státní ochrana přírody uzavřít dohodu se 125 mysliveckými sdruženími. „Pokud půjdou tímto tempem, přežijí do konce volebního období vůbec nějací medvědi?“ klade si otázku Kiča.

Poslanci slovenského parlamentu v květnu schválili zjednodušený odstřel medvědů. K této změně přistoupilo Slovensko po opakovaných střetech této šelmy s člověkem.

Populace medvěda hnědého na Slovensku se odhaduje na téměř 1300 jedinců. Letos došlo k opakovaným útokům této šelmy na člověka.

Medvědice na Slovensku zaútočila na sekáče lesní louky

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám