Hlavní obsah

Za havárii vlaku a autobusu suspendovali na Slovensku tři výpravčí

Minulý čtvrtek přišlo o život sedm lidí, když mezinárodní expres z Prahy do Budapešti narazil u slovenského města Nové Zámky do linkového autobusu. Od té doby téměř každý den vycházejí nové informace o příčinách této tragické nehody. Na nádraží Nové Zámky už suspendovali tři výpravčí.

Záběry z nehody vlaku a autobusu na SlovenskuVideo: Reuters

Článek

Slovenský Denník N v úterý v této souvislosti citoval mluvčí Železnic Slovenské republiky Vladimíru Bahýlovou. „Třem výpravčím byly okamžitě po nehodě odebrány průkazy odborné způsobilosti za účasti přednosty stanice Nové Zámky a vyšetřujícího inspektora generálního ředitelství,“ uvedla mluvčí.

Slovenský ministr dopravy Jozef Ráž tvrdí, že příčinou nehody byla skutečnost, že mezinárodní expres jel po koleji, na které byla výluka. „Expres však pustili na kolej, na níž už ve skutečnosti obnovili provoz. Alespoň papírově. Fatálním selháním však bylo, že do plnohodnotného provozu nezapojili signalizaci na přejezdu mezi Novými Zámky a Dvory nad Žitavou,“ konstatoval Denník N. Řidiči osobního vozu a pak autobusu vjeli na přejezd bez upozornění, že se k němu řítí plnou rychlostí vlak.

Ministerstvo dopravy nechce zatím tyto informace komentovat. „Jako pravděpodobná příčina nehody se jeví selhání lidského faktoru, které se, bohužel, eliminovat nedá,“ řekla mluvčí resortu Petra Poláčiková.

Foto: FB Policie SR

Havárie vlaku a autubusu na Slovensku

Český strojvedoucí mezinárodního EC vlaku Metropolitan tak údajně dostal pokyn, že pojede po koleji, na které krátce předtím skončila výluka. Minutu po sedmnácté hodině odjel vlak z Nových Zámků, nabral rychlost asi 100 kilometrů v hodině a na přejezdu narazil do autobusu. Strojvedoucí v žádném případě nemohl vědět, že jede po koleji, na které ještě nezapojili systém signalizace. Odborníci tak jednoznačně vyloučili pochybení strojvedoucího. „Ve čtvrtek odpoledne trakční vedení opět nahodili, kolej vykázali jako funkční, ale na zapojení přejezdu zřejmě někdo zapomněl,“ konstatoval Denník N.

Policie zahájila v souvislosti s tragickou nehodou trestní řízení pro zločin všeobecného ohrožení v souběhu s přečinem usmrcení a ublížení na zdraví.

Železničním přejezdem projel v inkriminovaný den jeden vlak ve směru na Nové Zámky po druhé koleji, která byla plně funkční a fungovala i signalizace. Následně se však závory zvedly a na koleje vjel osobní vůz a po něm autobus. Do něj vzápětí narazil rychlík, který se přiřítil po první koleji. Náraz vlaku roztrhl autobus na půl a vůz začal hořet. Zahynulo sedm cestujících autobusu. Šest ze sedmi obětí bylo z nedaleké obce Semerovo.

Nejasnosti kolem havárie na Slovensku, která si vyžádala sedm lidských životů

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám