Hlavní obsah

Za 50 let existence držel v ruce Rubikovu kostku každý sedmý obyvatel Země

Ernö Rubik, vynálezce Rubikovy kostky, v sobotu slaví osmdesátiny a svůj slavný hlavolam představil veřejnosti před padesáti lety v roce 1974. Rubikova kostka se koncem minulého století vyráběla po celém světě v milionových sériích a stala se nejprodávanější hračkou v dějinách lidstva.

Foto: Foto Bez zdroje, Bez zdroje

Logo maďarského předsednictví

Článek

„Bylo mi tehdy třicet. Kostka je o něco trvalejší než já, ale zatím jsem tu i já,“ cituje Rubika maďarský deník Blikk. Jeho kostku často napodobují a falšují. „Ve světě můžete dostat kostku od jednoho do sta eur. Jednoeurová má tu nespornou výhodu, že si ji mohou dovolit koupit i v Africe,“ dodal vynálezce.

Rubik konstatoval, že symbol kostky se objevil na obalech knih i desek. „Mám spočítáno, že symbol kostky byl použit asi na 1500 obalech desek po celém světě,“ říká. Vynálezce mrzí, že ne všude spojují kostku s Maďarskem. „V Izraeli a ve Francii to však nehrozí, protože tam je její název maďarská kostka,“ řekl.

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Ernö Rubik

Symbol předsednictví

Rubikovu kostku si Maďarsko vybralo za symbol svého předsednictví v Radě Evropské unie, které začalo 1. července 2024. Logem maďarského předsednictví je právě Rubikova kostka a mottem heslo Make Europe Great Again (Udělejme Evropu opět skvělou).

Heslo je parafrází sloganu amerického exprezidenta Donalda Trumpa Make America Great Again, který ho poprvé použil v roce 2016. Trump je přítelem maďarského premiéra Viktora Orbána.

Související témata:

Výběr článků

Načítám