Hlavní obsah

Z Ruska uprchlo 650 000 Rusů. Kvůli sankcím i válce

Od začátku války proti Ukrajině se z Ruska natrvalo vystěhovalo do zahraničí nejméně 650 000 Rusů. Tvrdí to nezávislý portál The Bell na základě údajů migračních a statistických úřadů více než sedmi desítek zemí, kam se Rusové uchýlili.

Foto: Profimedia.cz

Drtivá většina emigrantů opouští Rusko letecky. Na snímku cestující na moskevském mezinárodním letišti Vnukovo.

Článek

Ze získaných údajů vyplynulo, že největší počet Rusů emigroval do Arménie (asi 110 000), Kazachstánu a Izraele (po 80 000) či do Gruzie (74 000). Důvod je podle portálu jednoduchý – Rusové pro vstup do těchto zemí nepotřebovali vízum.

Z „unijních“ zemí podle statistik Rusové častěji odcházeli do Německa (36 000), Španělska (16 000) a Nizozemska (12 000), většina dalších zemí sedmadvacítky krátce po začátku invaze na Ukrajinu přestala Rusům vydávat víza.

Únor 2022: Rusové hromadně prchají ze země, na hranicích s Gruzií a Mongolskem se tvoří dlouhé frontyVideo: Reuters

Emigranty lákalo také Srbsko, země, kterou považují za spojeneckou a přátelskou. Uchýlilo se jich tam přes 30 000. Turecko, další oblíbená země, ale v poslední době zaznamenává výrazný odliv Rusů. Turecké úřady jim přestaly obnovovat povolení k pobytu a život v zemi, jejíž vláda nezvládá vleklou ekonomickou krizi, je čím dál dražší.

Výpočty portálu The Bell zahrnují údaje z více než sedmi desítek zemí. Jde například o počty nově vydaných povolení k pobytu nebo žádostí o politický azyl.

Chtějí obejít sankce

Portál ale upozorňuje, že data nesou úplná, protože některé země „pro Rusy zaslíbené“, jako je Thajsko, Ázerbájdžán a Kypr, na žádost o příslušné údaje nereagovaly. Navíc ruské úřady nezveřejňují údaje nejen o emigrantech, ale ani o těch, kteří se po krátké cestě „na zkušenou“ vrátili domů.

Mezi Rusy, kteří emigrovali, jsou nejen odpůrci války, ale i mnoho lidí, kteří podnikají jinde a chtějí obejít sankce, které Rusko kvůli válce na Ukrajině sevřely. Současná emigrační vlna představuje také odliv mozků. Podle zjištění portálu odcházejí především vysoce kvalifikovaní mladí lidé, jednoduše ti, kteří mají největší šanci uživit se v cizině.

Po začátku války utekli. Teď se tisíce Rusů vracejí domů a pomáhají Putinovi

Zahraniční

Odliv obyvatel je také největší za posledních 20 let. Předtím bylo za největší emigrační vlnu považováno období od roku 1992 do roku 2004, kdy podle demografů Rusko opustilo 1,6 milionu lidí, což zemi ovlivňuje dodnes.

S ohledem na současnou emigraci se nyní v Rusku rýsuje další „demografická díra“. Podle portálu je to vidět na poklesu počtu absolventů škol i studentů nastupujících na vysoké školy. Ruské ministerstvo práce očekává, že do roku 2030 bude zemi chybět 2,4 milionu pracovníků.

Finská vláda hodlá přitvrdit vůči migraci z Ruska. Unijní zákony nestačí, tvrdí

Evropa

Výběr článků

Načítám