Hlavní obsah

Z Říma se stala „pořádná džungle“. Zamořili ho hadi a sršně

Řím zamořili hadi, krysy, sršně východní a racci. Do města je přilákaly vysoké teploty a problémy města s úklidem odpadu. Zoolog Andrea Lunerti, jenž se specializuje na odchyt nebezpečných zvířat, proto uvedl, že se z Říma stala „pořádná džungle“.

Foto: X.com/Florian DENIS - photos nature

Štíhlovka žlutozelená

Článek

„Lidé vidí mnohem víc hadů než dřív. Jejich populace se tu přes zimu exponenciálně rozrostla, protože bylo tak teplo. Kdyby bylo chladno, tak by tady nepřežili. Potom ze svých přirozených prostředí přicházejí do města, protože je tady spousta odpadu, a kde je odpad, tam jsou krysy, jejich hlavní kořist,“ vysvětlil Lunerti nárůst hadí populace v Římě.

Nejhojněji se v Římě vyskytuje nejedovatá štíhlovka žlutozelená, ale Lunerti už letos chytil i čtyři zmije. V pátek ráno mu například volala traumatizovaná žena, které štíhlovka spadla na terasu. Další měl o pár dní dříve na žádost policie odstranit z šatny doktorů v nemocnici ve čtvrti Parioli, uvádí deník The Guardian.

„Člověk je najde na terasách, v zahradách, ve školních budovách. Jeden dokonce visel na mřížovaných dveřích výtahu obytné budovy a způsobil velkou paniku. Hadi jsou velmi dobří v hledání úkrytu, kde čekají na správnou chvíli, aby mohli zmizet a jít lovit svou kořist,“ popsal dál Lunerti.

Foto: Profimedia.cz

Sršeň východní

Alpský ledovec Forni taje v letních teplotách před očima

Věda a školy

Zoolog zároveň žádá, aby mu lidé rovnou posílali videa objevených hadů, aby mohl určit, zda jsou jedovatí, nebo ne. „Ale i ti nejedovatí můžou způsobit paniku, protože z nich lidé mají strach, což je přiměje udělat něco nebezpečného – jako vběhnout do silnice bez rozhlédnutí,“ dodal.

Sršně východní

Dalším tvorem, který zamořil Řím, jsou sršně východní. Ty do Evropy přišly ze severní Afriky a jihovýchodní Asie a v Římě se poprvé rozšířily před třemi lety. Původně jen ve čtvrti Monteverde, ale brzy se jejich hnízda začala objevovat v koutech okenic, větracích šachet, klimatizací, a dokonce i ve škvírách na starověkých monumentech v centru města. I jejich rozšíření je přičítáno vysokým teplotám a odpadkům.

„Řím musí vážně něco udělat se svými odpadními službami, jinak tu bude mít ještě víc hadů a sršňů, a to nemluvím o krysách a raccích. V Římě je víc racků než ve Fregene (nedaleké přímořské město),“ uvedl Lunerti. Racci však podle něj městu aspoň pomáhají snižovat počty hadů a krys. Vzpomněl si však i na případ, kdy racek lapil hada a shodil ho někomu na terasu.

Vše je v pořádku, říká městská rada

Dle Lunertiho slov se z Říma stala „pořádná džungle“. Vůči těmto slovům se ovšem ohradila městská rada, podle které zprávy o hadech a dalších zvířecích druzích „nenaznačují žádný rozruch“. Podle rady totiž mezi hady a množstvím odpadu ve městě není žádná spojitost.

„Některé druhy krysích predátorů jsou v tomto období aktivnější právě proto, že loví krysy, které se, když se město vyprázdní, stávají průbojnějšími právě kvůli tomu, že se jim nabízí nedostatek odpadu,“ citovala rada zoologa Enrica Allevu.

Rada také uvedla, že podle dat společnosti Ama, jež je za sběr římského odpadu zodpovědná, se služba zlepšila a odpadu v Římě oproti předchozím letům ubylo. „To nám umožňuje říct, že je čistotnost města na nejvyšší úrovni za celá léta,“ zní vyjádření rady.

Rasistický vandal v Římě přesprejoval malbu zlaté olympijské volejbalistky

Evropa

Výběr článků

Načítám