Hlavní obsah

Weidelová a Chrupalla zůstávají spolupředsedy německé AfD, sjezd narušili odpůrci

Alice Weidelová a Tino Chrupalla zůstávají spolupředsedy Alternativy pro Německo (AfD). Při absenci protikandidátů je ve funkcích velkou většinou hlasů potvrdili delegáti stranického sjezdu, který v sobotu začal v Essenu. Informovala o tom agentura DPA. V západoněmeckém městě proti straně označované za krajně pravicovou demonstrovaly desetitisíce lidí a dva policisté utrpěli vážná zranění, když se stali terčem útoku neznámých pachatelů.

Foto: Profimedia.cz

Alice Weidelová a Tino Chrupalla zůstávají spolupředsedy Alternativy pro Německo (AfD)

Článek

Pro pokračování Weidelové ve spolupředsednické funkci se vyslovilo bezmála 80 procent hlasujících, v případě Chrupally to bylo zhruba 83 procent.

Weidelová v zahajovacím projevu vyzvala vládu kancléře Olafa Scholze k odstoupení a zkritizovala zejména její přistěhovaleckou politiku a podporu Ruskem napadené Ukrajiny. „Milá vládo, konečně táhněte, uvolněte cestu k novým volbám!“ vzkázala kabinetu.

Více než 500 delegátů ji potleskem odměnilo za slova o tom, že je v zájmu Německa i Evropy, „aby Ukrajina nepatřila do Evropské unie a do Evropy“. Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV), do jehož hledáčku se AfD dostala kvůli podezření z krajně pravicových aktivit, pak pětačtyřicetiletá politička označila za „nepřítele ústavy“ a vyzvala k jeho zrušení v dosavadní podobě.

Devětačtyřicetiletý Chrupalla zase apeloval na spolustraníky, aby dávali větší pozor při výběru kandidátů do voleb. „Do budoucna se na naše kandidáty musíme lépe podívat,“ podotkl. Červnové volby do Evropského parlamentu z pohledu AfD poznamenalo to, že dvojice jejích čelných kandidátů čelila obviněním z korupce v souvislosti s činností proruského serveru Voice of Europe.

Dva vážně zranění policisté

Sobotní příjezd delegátů na sjezd AfD v Essenu narušili odpůrci tohoto uskupení. Některé delegáty tak do místa konání eskortovala policie, jiní museli překonat policejní bariéry. Úřady očekávají, že demonstrací a jiných akcí souvisejících se stranickým sjezdem se během víkendu zúčastní až 100 tisíc lidí z celého Německa i ze zahraničí. Už dopoledne jich v ulicích západoněmeckého města byly desetitisíce. Na místě je několik tisíc policistů.

Dva z nich podle tiskového prohlášení policie utrpěli vážná zranění, když je napadli neznámí útočníci. Policisté doprovázeli jednoho z politiků v bezprostřední blízkosti Grugahalle, kde se sjezd koná, když se stali terčem útoku. I když už byli na zemi, tak do nich útočníci kopali. Oba strážci zákona jsou nyní v nemocnici. Po útočnících policie pátrá. Lehká zranění při útoku utrpělo i dalších sedm policistů.

Ačkoliv AfD získala ve volbách do Evropského parlamentu 15,9 procenta hlasů, tedy více než před pěti lety, nenaplnila očekávání. Straně patrně vedle aféry kolem proruského serveru uškodily i zprávy o loňském setkání zástupců krajní pravice, včetně členů AfD, na němž se hovořilo o tom, že Německo by mělo vystěhovat velké počty lidí s přistěhovaleckými kořeny, a to včetně těch, kteří mají občanství. Straně také v Německu vyrostla nová konkurence v podobě nedávno založeného Spojenectví Sahry Wagenknechtové (BSW). AfD nicméně z nedávných eurovoleb vyšla jako druhá největší politická síla v zemi po opoziční konzervativní unii CDU/CSU.

Kvůli ubití mladíka skončil před německým soudem 18letý Syřan

Evropa

Výběr článků

Načítám