Hlavní obsah

Vyšetřovatelé mají záznam, na kterém je vrah polského vojáka

Polští vyšetřovatelé už znají podobu útočníka, který 28. května při pokusu ilegálně překročit polsko-běloruskou hranici bodl nožem do hrudi 21letého vojáka, který o několik dní později zranění podlehl. Vrah vzápětí po útoku v polské pohraniční obci Dubicze Cerkiewne společně s desítkami migrantů uprchl zpět na území Běloruska.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Polský pohraničník u bariéry oddělující zemi od Běloruska

Článek

Z videozáznamu pohraničníků z místa tragédie specialisté sestavili fotografii muže tmavší pleti, který na polské strážce hranice útočil.

„Příslušníci speciálních služeb doufají, že migranti, kteří se nacházejí v utečeneckých táborech na polském území, pomohou na jejím základě identifikovat tohoto zabijáka,“ informoval v úterý deník Rzeczposolita s odvoláním na osobu, která viděla videozáznam i fotografii.

List zároveň připomněl, že polský ministr zahraničních věcí Radoslaw Sikorski už oficiálně požádal Bělorusko, aby vraha vydalo polské spravedlnosti. Není ale příliš pravděpodobné, že by Minsk, který Sikorski z podílu na útoku viní, této žádosti vyhověl.

Poláci zuří kvůli zabitému pohraničníkovi. Vydejte nám vraha, žádají po Bělorusku

Evropa

„Tady nejde o náhodného uprchlíka, ale o v Bělorusku vycvičeného banditu, který vědomě – a nejen on – útočil tak, aby zabil,“ zdůraznil šéf polské diplomacie.

Situace na polsko-běloruské hranici po tomto incidentu zůstává vyhrocená. „Od 1. června se jen na území Podleského vojvodství pokusilo ilegálně dostat do Polska – a tím i do EU – 1650 migrantů. V květnu jich bylo přes osm tisíc a od začátku letošního roku celkem více než 17 tisíc,“ informovala podle listu Rzeczpospolita regionální mluvčí pohraniční stráže Katarzyna Zdanowiczová.

Dodala, že od začátku letošního roku pohraničníci jen na území Podleského vojvodství zadrželi 196 osob, které napomáhaly migrantům ilegálně překročit hranice, za což jim hrozí až osmiletý trest vězení.

Tusk kvůli zadržení vojáků po střelbě na hranici žádá hlavu prokurátora

Evropa

Tusk kvůli zadržení vojáků po střelbě na hranici žádá hlavu prokurátora

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám