Hlavní obsah

Vyšetřování otřesné policejní brutality na Slovensku: Zadržený měl čelit ranám i sexuálnímu násilí

Slovensko řeší otřesný případ policejní brutality, kdy měl zadržený na policejní cele čelit bití i sexuálnímu násilí. Případ se měl stát před měsícem, ale až teď se dostal na veřejnost.

Foto: Polícia SK

Ilustrační foto

Článek

Denník N uvedl, že hrůzný případ se měl stát na policejním oddělení Košice – Staré město. Poškozený muž měl 11. června navštívit úřad Košického samosprávního kraje, aby tam rukou sepsal podání. Bylo deset minut před koncem úředních hodin, pracovnice úřadu mu nechtěla vyhovět a zavolala zaměstnance soukromé bezpečnostní služby.

„Ten do muže strčil, až se skoulel po schodech, a zavolal policii,“ uvedl Denník N s odvoláním se na výpověď poškozeného muže před vyšetřovatelem. Policisté jej pak prý bez výzvy spoutali a odvlekli do služebního auta.

Ve voze ho měl jeden z policistů minimálně pětkrát udeřit pěstí do hlavy. Muž ztratil vědomí a probral se až na policejním oddělení. Tam mu nasadili pouta i na nohy a bosého, zčásti se staženými kalhotami, ho odvedli do výslechové místnosti. Jeden z policistů pak měl vzít bílou plastovou hůl a udeřit muže pětkrát až šestkrát do hlavy. Zadržený spadl ze židle a ležel tváří k zemi.

Kamera zachytila slovenského policistu, jak surově zmlátil bezdomovce

Evropa

„Policista mu bílou hůlku s kulatým koncem o délce deseti centimetrů strčil do konečníku. Další policista měl muže pětkrát kopnout do žeber, boku, stehna, hlavy a pravého oka,“ dodal slovenský list s odvoláním se na výpověď poškozeného. Muži měli policisté cpát do konečníku hůlku pro mažoretky.

Při sexuálním zneužívání zadrženého se měl jeden z policistů smát a křičet, že to ještě neviděl a musí si to vyfotografovat. Muž po propuštění vyhledal lékařskou pomoc. „Mám trauma na celý život. Pokud uvidím nějaký zločin, tak ho nepůjdu nahlásit, protože se bojím policistů,“ uvedl.

Slovenské ministerstvo vnitra potvrdilo, že bylo zahájeno trestní řízení ve věci zločinu zneužívání pravomocí veřejného činitele a ublížení na zdraví i zločinu sexuálního násilí. Žádná konkrétní osoba zatím obviněna nebyla.

Ruský soud vzácně přiznal odškodné pozůstalým po oběti policejního mučení

Evropa

Výběr článků

Načítám