Hlavní obsah

Vučić za Putinem nepojede. Dal přednost Tuskovi a von der Leyenové

Srbský autoritativní prezident Aleksandar Vučić se nezúčastní summitu BRICS, který proběhne od úterý do čtvrtka v ruské Kazani. Odůvodnil to nabitým programem, v zemi totiž přivítá polského premiéra Donalda Tuska nebo předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou. Ruského vůdce Vladimira Putina požádal o pochopení. Informuje o tom agentura Bloomberg.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Oslava 80. narozenin Miloše Zemana. Na snímku Aleksandar Vučić a Viktor Orbán

Článek

Vučić podle ruského listu Kommersant uvedl, že se čekalo, zda polský premiér svoji cestu do Srbska potvrdí. „Ve chvíli, kdy jsem dostal pozvání od prezidenta Putina, jsem řekl ruskému velvyslanci, že v posledních dnech jsem jednal s Donaldem Tuskem a čekal na jeho potvrzení. Polský premiér potvrdil, že přicestuje,“ vysvětlil Vučić. S von der Leyenovou se setká v Bělehradě 25. října, tedy den po skončení summitu.

„I kdyby nebylo těchto návštěv, bylo by pro mě velmi obtížné přijet kvůli různým problémům, kterých si je Putin vědom,“ připustil bez bližších podrobností srbský autoritativní prezident, kterého cituje americká agentura Bloomberg. „K prezidentovi Putinovi jsem byl velmi upřímný,“ dodal.

Místo Vučiće na summit v Kazani přijedou čtyři vysocí vládní úředníci, včetně vicepremiéra Aleksandara Vulina, který již letos Rusko jednou navštívil a jednal s Putinem, za což nejenom v Evropské unii sklidil kritiku. Kromě Vulina do Ruska pojedou také ministři obrany, hospodářství a pro mezinárodní hospodářskou spolupráci.

Kromě Vučiće účast na summitu BRICS zrušil také brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Učinil tak kvůli zranění hlavy, které mu podle lékařů způsobilo mírné krvácení do mozku. Je ale v dobrém stavu a své prezidentské povinnosti může i nadále vykonávat.

Brazilský prezident zrušil cestu do Ruska na summit BRICS. Odůvodnil to zraněním

Evropa

Výběr článků

Načítám