Hlavní obsah

Všechno to odsuzování útoků k ničemu nevedlo, Rusko rozumí jen síle, řekl Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval členy mezinárodních organizací, kteří odsuzují útoky ukrajinských dronů na ruské ropné rafinérie, ať se přijedou podívat do bombardováním sužovaného Charkova a pak si zkusí Ukrajinu za něco soudit. Učinil tak na tiskové konferenci k uzavření bezpečnostní dohody s Finskem.

Foto: Alessandro della Valle, ČTK/AP

Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Velké poděkování různým mezinárodním organizacím, které neustále něco odsuzují,“ cituje Zelenského server Ukrajinska pravda. „Je velmi důležité, aby se soustředily na útoky na Ukrajinu a odsuzovaly je. Některé také nadnesly otázku útoků na ruské rafinérie, na dočasně okupované území, kde jsou zařízení infrastruktury, a na ruská nebo obsazená ukrajinská letiště.“

„Odpovědět těmto organizacím je velmi jednoduché. Přijde mi, že aby pochopily, jak se přežívá v Charkově, jak lidé žijí bez elektřiny a vody, musely by se asi přijet podívat a pak něco odsuzovat nebo ne,“ nabádal ukrajinský prezident.

„Rusko rozumí jen síle. Všechno to odsuzování ilegální okupace našeho území, útoků na náš energetický sektor, výpadků elektřiny za poslední dva roky, vyhazování našich infrastrukturních zařízení a vodních elektráren do vzduchu… Všechno tohle odsuzování nevedlo k žádnému zmírnění útoků Ruské federace. To ukazuje, že tito lidé rozumí jen silné odpovědi, takže věřím, že by naši západní partneři měli ukrajinskou odpověď podporovat,“ uzavřel téma.

Lipavský: Na nákup munice pro Kyjev je třeba více peněz

Válka na Ukrajině

Finský prezident Alexander Stubb tuto Zelenského pozici na tiskové konferenci podpořil. Ten do Kyjeva přijel za účelem podepsání nové bezpečnostní dohody, kterou Ukrajině přislíbil nejen bezpečnostní spolupráci, ale i dlouhodobou podporu.

Když Zelenskyj hovoří o západních organizacích odsuzujících ukrajinské útoky na ruské rafinérie, naráží velmi pravděpodobně na nedávnou zprávu Financial Times, podle níž na něj USA apelovaly, aby na ně ani na jinou energetickou infrastrukturu neútočil. Důvodem mají být obavy z rostoucích cen ropy a z další eskalace konfliktu.

Sám Zelenskyj již přiznal, že USA tuto ukrajinskou taktiku nevnímají pozitivně, ale protože Ukrajina v těchto misích využívá jen ukrajinské drony, nikdo jí nemůže útoky na ruské rafinérie zakázat. Vicepremiérka země Olha Stefanišynová zase uvedla, že jsou rafinérie z vojenského pohledu legitimním cílem, a Ukrajina se tak chová v souladu se standardy NATO.

Po nucené evakuaci se rodina tajně vrátila domů, ruská palba zabila otce se synem

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám