Hlavní obsah

Vražda devítileté Ukrajinky u Drážďan: Stopy vedou do Česka

Döbeln
Aktualizováno

Německá policie intenzivně pátrá po muži, který by mohl mít na svědomí vraždu devítileté ukrajinské dívenky Valerije nalezené tento týden v lese u saské obce Döbeln. Jde o bývalého přítele matky dítěte a Moldavana jménem Andrej, který se údajně zdržuje v Česku.

Foto: Daniel Schäfer, DPA

Pátrání po pohřešované školačce. Dívka byla nalezena mrtvá u obce Döbeln

Článek

O tomto zjištění informoval deník Bild. „Andrej, jak zní jeho křestní jméno, je bývalý přítel Valerijiny 33leté matky Nadji G. Údajně se zdržuje v Česku. Vyšetřovatelům z Prahy se ale zatím nepodařilo tohoto moldavského státního občana vypátrat,“ napsal list.

Mluvčí policejního prezidia Violeta Siřišťová potvrdila, že po podezřelém pátrají čeští policisté. „Můžeme potvrdit, že jsme byli osloveni německými kolegy a na případu intenzivně spolupracujeme. Z pochopitelných důvodů nebudeme uvádět konkrétní formu spolupráce, ale věnujeme se případu s maximálním nasazením,“ řekla Novinkám Siřišťová.

S odvoláním na nejmenované lidi z okruhu rodiny deník dále uvedl, že zmíněný muž v den zmizení Valerije kontaktoval kolem 9:40 hodin přes messenger její matku a požadoval, aby se mu rychle ozvala.

Den po zmizení dívky reportér Bildu s matkou hovořil. Paní Nadja redaktorovi řekla, že se „tady v poslední době vyskytly jisté potíže“. Svá slova prý nechtěla blíže vysvětlovat a není tedy jasné, co znamenala.

Případ zabitého čtyřletého chlapce v Mostě: Otec dítěte dal předtím ženě facku, až upadla, řekla soudu svědkyně

Krimi

Citovaný deník dále uvedl, že Moldavana zachytila v den zmizení Valerije bezpečnostní kamera na domě v sousedství jejího bydliště. Kromě toho byl jeho mobilní telefon v tento den přihlášený v telekomunikačním uzlu v Döbelnu.

Vyšetřování se soustředí na rodinu

Policie nechtěla k Moldavanovi nic říci, její mluvčí jen uvedla, že „vyšetřování pokračuje“. Vrchní státní zástupkyně v Saské Kamenici (Chemnitz) Ingrid Burghartová dodala, že „vyšetřování se soustřeďuje na sociální okruh rodiny“.

Do středy pátrala německá policie ještě po dalším muži, 55letém Ukrajinci jménem Gennadij L. Také on je bývalým přítelem Valerijiny matky. Ta na něj nedávno podala trestní oznámení pro stalking (nebezpečné pronásledování a obtěžování).

Muž se prý neustále snažil o obnovení vztahu s matkou dítěte, ta jej ale odmítala. Proto ji měl pronásledovat, a dokonce i ohrožovat.

Drama na letišti v Hamburku skončilo, únosce dítěte se vzdal

Evropa

Druhý expřítel má silné alibi

Gennadij L. má ale silné alibi, protože byl v době zmizení Valerije v Turecku u zubního lékaře. Dívka se ztratila cestou do školy 3. června, Gennadij ale 31. května Německo opustil a ještě týž den odletěl z Prahy do Istanbulu. Do Německa se vrátil až ve středu 12. června.

Vše prokazují razítka v jeho cestovním pase a také účet od tureckého zubaře vystavený podle deníku Bild na 5110 dolarů (117 tisíc Kč) za jedenáct implantátů a 18 zirkonových korunek.

Policie Gennadije L. ihned po příjezdu do Německa kontaktovala. „Řekl jsem jim všechno, co vím. S tím zločinem nemám nic společného, protože jsem tady nebyl,“ řekl Bildu Gennadij. „Je mi to ze srdce líto, měl jsem s tou dívkou dobrý vztah,“ dodal.

Tělo Valerije našli kriminalisté v úterý odpoledne daleko od lesních cest a v těžce přístupném porostu asi čtyři kilometry od jejího domova. Místo, kde byla nalezena, je podle vyšetřovatelů také místem vraždy.

Valerija žila od roku 2022 se svou matkou v Německu. Její rodiče jsou rozvedení. Otec bojuje jako voják na východní Ukrajině. V době pátrání po dívce se na sociálních sítích obrátil na všechny, co mají se zmizením dítěte něco společného, aby v sobě našli odvahu a dítě vrátili.

Policie našla u Drážďan pohřešovanou devítiletou dívku z Ukrajiny. Byla zavražděna

Zahraniční

Výběr článků

Načítám