Hlavní obsah

Vraťte mi manžela! Ženy přišly žádat schůzku s novým ruským ministrem obrany

Manželky a matky mobilizovaných Rusů přišly v pondělí před ruské ministerstvo obrany žádat o schůzku s novým šéfem resortu Andrejem Bělousovem. Na svých telegramových kanálech o tom informují portály Ostorožno, novosti a Astra, které z akce zveřejnily také záběry a napočítaly před budovou ministerstva 12 žen, přičemž nejméně tři z nich dorazily i s dětmi.

Foto: Stringer, Reuters

Manželky ruských mobilizovaných vojáků požadují návrat svých manželů z ukrajinské fronty. Hlásí se k hnutí „Cesta domů“ a přišly položit květiny na hrob neznámého vojína u kremelské zdi, 3. února 2024. Na stuze stojí: „Vraťte mi manžela.“

Článek

„Prosím, vraťte tátu domů“ nebo „Vraťte mi manžela“ je vidět na transparentech, které se podle portálu Astra na shromáždění objevily. Na místě bylo podle záběrů také několik policistů a minimálně jeden přistavený policejní anton.

Podle serveru Mediazona policisté vyzvali ženy, aby se rozešly, a začali jim kontrolovat doklady.

Později média informovala, že ke shromážděným přišel pracovník ministerstva obrany v důstojnické uniformě. Ženy si mu stěžovaly na zacházení s vojáky, problémy ve službě a na časově neomezenou povahu mobilizace. Ministerský úředník jim řekl, že aby se muži mohli vrátit domů, je potřeba vyhláška, která v tuto chvíli neexistuje, píše Ostorožno, novosti.

Podle portálu také prohlásil, že ženy přišly před ministerstvo hlavně proto, aby je natočily opoziční telegramové kanály a „dělaly tak rozruch“. Požádal je, aby se na ministerstvo obrátily předepsaným způsobem, ale nakonec začal hlášené problémy sepisovat.

Manželky ruských vojáků se sešly před Kremlem. Policie z místa odvezla všechny novináře

Válka na Ukrajině

K akci se přihlásilo hnutí příbuzných mobilizovaných ruských vojáků nazvané Puť domoj (Cesta domů). Účastnice protestu ale tvrdily, že na ně nemají vazby, podle portálu Mediazona nejspíš proto, že ruské úřady zmíněné hnutí před několika dny zařadily na seznam takzvaných zahraničních agentů.

Puť domoj také podle stanice BBC nesmí pořádat shromáždění žádající demobilizaci, a tak každý týden přináší květiny k hrobu neznámého vojína u kremelské zdi. Účastníci těchto akcí často končí v policejní cele, uvedla BBC.

Ruský vojenský soud řeší brutální vraždu ženy příslušníky elitní jednotky

Evropa

Výběr článků

Načítám