Hlavní obsah

Vrah ze Solingenu měl být z Německa vyhoštěn, ale skrýval se. Úřady mu poté udělily ochranu

Syřan Issa al H., který v pátek vraždil nožem na městské slavnosti v Solingenu, měl být z Německa už na začátku loňského roku vyhoštěn do Bulharska. Šestadvacetiletý muž, jehož žádost o azyl byla zamítnuta, se však skrýváním deportaci vyhnul a po vypršení termínu pro vyhoštění mu německé úřady ještě udělily ochranu, napsal deník Bild.

Foto: Heiko Becker, Reuters

Německá policie přepravuje zadrženého po útoku v Solingenu do Karlsruhe.

Článek

Po rozhodnutí o deportaci se Issa, tehdy ještě žijící ve městě Bielefeld, skrýval půl roku. Během této doby uplynula takzvaná předávací lhůta pro deportaci a Syřan už v Německu zůstal. „Muž, který přišel nelegálně, vyhnul se deportaci a skrýval se mezi námi, získal ochranný status! Spolkový úřad pro migraci udělil teroristovi z Islámského státu (IS) ‚doplňkovou ochranu‘,“ popisuje Bild s tím, že muž v poslední době žil v uprchlickém centru v Solingenu.

Bulharsko bylo zřejmě první zemí EU, do které Issa vkročil. Podle takzvané dublinské úmluvy je za azylové řízení odpovědná ta země EU, do které žadatel o azyl vstoupil jako první. O možných vazbách Syřana na IS zřejmě německé úřady dosud neměly tušení, už dříve uvedly, že jej neevidovaly jako radikála. Samotná organizace IS po útoku vydala prohlášení, v němž se ke krveprolití v Solingenu přihlásila.

Foto: Banneyer Thomas, ČTK

Na pietním místě v Solingenu se objevil i vzkaz s ironickým poděkováním někdejší kancléřce Angele Merkelové.

V Německu vraždil 26letý Syřan, žádal o azyl. Policii se přiznal

Evropa

Oběťmi pátečního útoku jsou dva muži a jedna žena. Dalších šest lidí utrpělo vážná zranění, z nichž čtyři už jsou mimo ohrožení života.

Po útěku z místa činu se Issa nakonec německým policistům v sobotu večer v centru Solingenu vzdal sám. „Z tmavého dvorku vychází špinavý muž a běží deštěm. Ruce a oblečení má potřísněné krví. Syřan se zastaví před hlídkovým vozem a říká policistům: ‚Jsem ten, koho hledáte. ‘,“ popsal Bild okolnosti jeho zadržení.

Spolková prokuratura muže nyní vyšetřuje kvůli podezření z trojnásobné vraždy, několikanásobného pokusu o vraždu a z členství v IS, v neděli byl vrtulníkem přepraven k soudu do Karlsruhe. Vyšetřující soudce Spolkového soudního dvora (BGH) na něj vydal zatykač.

Policie na místě činu v SolingenuVideo: Reuters

Okolnosti Syřanova života před příchodem do Německa zmapoval magazín Der Spiegel. Podle něj se narodil v roce 1998 ve třísettisícovém městě Dajr az-Zaur na severovýchodě Sýrie. Když v zemi v roce 2011 vypukla válka, bylo mu 13 let. Město okupoval IS, než jej v roce 2017 syrské vládní síly dobyly zpět. Issa, zřejmě už jako islamistický radikál, poté prchl do Evropy.

Předseda nejsilnější německé opoziční strany CDU Friedrich Merz vyzval vládu k zastavení přijímání uprchlíků ze Sýrie a Afghánistánu. „Deportace do Sýrie a Afghánistánu jsou možné, ale žádné další uprchlíky z těchto zemí nepřijmeme,“ napsal Merz, aniž by své plány konkretizoval.

Rovněž spolupředsedkyně vládní SPD Saskia Eskenová vzkázala, že zločinci musí být deportováni do svých domovských zemí rychleji. „Co se nyní musí stát, je důsledná deportace zločinců a nebezpečných islamistů do Sýrie a Afghánistánu,“ řekla Eskenová listu Rheinische Post. Ani ona však neupřesnila, jak chce dosáhnout spolupráce se zeměmi, s nimiž Berlín neudržuje žádný oficiální kontakt.

Foto: Banneyer Thomas, ČTK

Lidé pokládají květiny a svíčky poblíž místa, kde došlo k útoku nožem.

„Křičel Alláhu akbar a vraždil.“ Svědek popsal masakr v Německu

Evropa

Výběr článků

Načítám