Hlavní obsah

Von der Leyenová: Maďarsko ohrožuje evropskou bezpečnost

Maďarsko ohrožuje evropskou bezpečnost, řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve středečním proslovu, v němž kritizovala vztahy Budapešti s Ruskem a Čínou. Tento proslov přednesla během debaty s maďarským nacionalistickým premiérem Viktorem Orbánem v Evropském parlamentu ve Štrasburku při příležitosti představení oficiálních cílů maďarského předsednictví v Radě EU. Orbán řekl, že jej vznesená kritika „překvapila“.

Foto: Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán přihlíží projevu předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové.

Článek

„Svět viděl hrůzy ruské války. A přesto jsou zde stále někteří, kteří z války neviní vetřelce, ale napadeného. Stále jsou tu někteří, kteří z války neviní touhu ruského prezidenta Vladimira Putina po moci, ale ukrajinskou touhu po svobodě. Proto se jich chci zeptat, vinili by Maďary ze sovětské invaze v roce 1956?“ řekla Von der Leyenová ve svém projevu.

Orbán v reakci uvedl, že jej předsedkynina řeč překvapila, a odmítl jakékoliv paralely mezi neúspěšným maďarským povstáním proti sovětskému útlaku z roku 1956 a probíhajícím konfliktem na Ukrajině, uvádí agentura Reuters.

Že maďarské vztahy s Ruskem a Čínou ohrožují evropskou bezpečnost, uvedlo již mnoho evropských představitelů, ale středeční debata byla první příležitostí, kdy to takto otevřeně řekla sama Von der Leyenová.

Evropská komise zažaluje Maďarsko

Evropa

Orbán je v Maďarsku u moci již od roku 2010 a dlouhodobě mu je vyčítáno také podrývání demokratických norem v zemi. Maďarsko má od 1. července šestiměsíční předsednictví v Radě EU, které Orbán navíc prakticky započal kontroverzní cestou, jím popisovanou jako „mírová mise“, do Moskvy a Pekingu.

Další kritiku od Von der Leyenové Maďarsko sklidilo kvůli usnadnění procesu udělujícího Rusům a Bělorusům pracovní povolení a dohodě s Pekingem umožňující čínským policistům strážit maďarské ulice.

„Jak je možné, že maďarská vláda do naší unie bez přidaných bezpečnostních kontrol zve ruské občany? To z nového maďarského vízového plánu dělá bezpečnostní riziko nejen pro Maďarsko, ale pro všechny členské státy. Jak je možné, že maďarská vláda čínské policii dovoluje operovat na jejím území? Tím nechrání evropskou suverenitu, ale otevírá vrátka zahraničním zásahům,“ prohlásila předsedkyně EK.

Budapešti též vytkla, že se nadále spoléhá na ruskou energetiku, ačkoliv většina členských států unie svou energetickou závislost na Rusku po začátku invaze na Ukrajinu omezila. „Jeden členský stát právě hledal alternativní cesty, kterými lze kupovat fosilní paliva z Ruska. Rusko opakovaně ukázalo, že zkrátka není spolehlivým dodavatelem. Nelze mít žádné další výmluvy. Kdo chce evropskou energetickou bezpečnost, musí k ní především přispět,“ řekla Von der Leyenová.

České reakce

„Neochota pomáhat Ukrajině Evropě nepomůže, paktování s Putinem Evropě nepomůže, pouštět přes Maďarsko ruské agenty Evropě nepomůže. Projev Orbána ale ukázal, že naše slabina je naprosto viditelná – posilující vliv extremistů, kteří pro peníze a vlastní zisk neváhají škodit,“ komentoval Orbánovo středeční vystoupení Ondřej Kolář (TOP 09). Dodal, že „Orbán svojí politikou ničí Maďarsko, maďarskou společnost a škodí Evropě“.

Také podle Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) Orbánovo chování „dlouhodobě podrývá jednotu EU“, a to nejen v otázce podpory Ukrajiny ve válce s Ruskem. „Maďarský premiér Orbán ve svém proslovu zopakoval problémy, které Evropu trápí. Neslyšel jsem ale od něj žádná konkrétní řešení. Faktem je, že maďarské předsednictví je proti tomu minulému mnohem slabší. A není se čemu divit. Orbán dostal svými postoji Maďarsko na okraj EU,“ uvedl Zdechovský.

„I když se dnes Viktor Orbán viditelně snažil o smířlivější rétoriku, nevyhnul se kritice zelené transformace nebo migrace. Pobavilo mě, že se dle svých slov obává homofobie, kterou by uprchlíci měli způsobovat. Přitom je to právě jeho vláda, která vytváří homofobní zákony,“ vyjádřila se europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti). „Vzpomeňme si například na zakazování knížek pro mladistvé s jakoukoliv LGBT tematikou,“ dodala.

Někteří z českých europoslanců se Orbána naopak zastali a ohradili se proti projevu předsedkyně EK. „To, co jsme viděli při jednání s premiérem Orbánem, je ostudné zneužití Evropského parlamentu pro osobní útoky a lacinou propagandu. Namísto věcné diskuse o prioritách předsednictví, včetně klíčových témat, jako je mír a konkurenceschopnost a migrace, se jednání zvrhlo ve frašku,“ řekla Klára Dostálová (ANO).

„Premiér Orbán ve svém projevu představil program maďarského předsednictví a mluvil o řadě důležitých problémů, které Evropu sužují, tak jak je to běžné během každého začátku jiného předsednictví. Ursula von der Leyenová spolu s předsedy frakcí EP a většiny dalších řečníků však místo možných řešení reálných problémů zneužili tuto příležitost ke kopnutí Maďarska za jejich suverénní a odlišný přístup k politice EU,“ uvedla zase Kateřina Konečná (KSČM).

Dopravíme migranty na hlavní bruselské náměstí, pohrozil Orbán

Evropa

Výběr článků

Načítám