Hlavní obsah

Von der Leyenová je v Kyjevě

Kyjev

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová v pátek ráno dorazila do Kyjeva, kde bude jednat o evropské podpoře nebo přípravách na zimu. Šéfka EK o tom informovala na síti X.

Foto: Christoph Soeder, ČTK/AP

Von der Leyenová krátce po příjezdu do Kyjeva

Článek

„Má osmá návštěva Kyjeva se koná v době, kdy již brzy začne topná sezona, přičemž Rusko se (ve svých útocích) i nadále zaměřuje na energetickou infrastrukturu,“ napsala předsedkyně na síti X.

Von der Leyenová dále uvedla, že na Ukrajinu přijela, aby jednala o podpoře ze strany Evropy a zároveň o dalších rozhovorech o přistoupení Kyjeva do Evropské unie. Hovořit se bude také o přípravách na zimu nebo o půjčkách od skupiny G7. S kým jednání povede, neuvedla, očekává se však, že se sejde s prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Ve čtvrtek se šéfka Evropské komise účastnila setkání premiérů České republiky, Polska, Slovenska a Rakouska v polské Vratislavi, kde oznámila, že státy střední Evropy zasažené povodněmi budou moci využít deset miliard eur (asi 251 miliard korun) z unijních fondů soudržnosti. Česku z této částky připadne pětina, tedy asi 50,2 miliardy korun.

Česko získá na škody po záplavách 50 miliard z unijních fondů, oznámil premiér

Evropa

Výběr článků

Načítám