Hlavní obsah

Vídeň navrhla zakázat obrázky se značkami v šatnách mateřských škol. Nesmysl, popřely to školky

Aktualizováno

Vídeňský magistrát podle rakouských médií navrhnul zakázat v mateřských školách obrázky se značkami v šatnách, které dětem usnadňují orientaci při odkládání a vyzvedávání svých svršků. Jablíčko, beruška, hřib nebo autíčko tak od věšáků a přihrádek na boty, resp. přezůvky měly vymizet, aby se prý někteří chlapci nebo dívky nemohli cítit diskriminovaní. Školky ale hned popřely, že by se něco takového chystalo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Poté, co informace vyvolala velký rozruch v rakouských médiích a na sociálních sítích, ji mluvčí mateřských škol popřela s tím, že je věcí každé školky, jaké symboly si zvolí.

Podle deníku Kronen Zeitung mají nalepovací obrázky vymizet ze všech školek v rakouské metropoli v brzké době. „Je to proto, aby dětem nebyly přiřazovány symboly bez přemýšlení nebo aby děti nedostaly určitý obrázek jen proto, že začaly chodit do školky později. Symbol, který pro ně zbyl, v nich nemusí vzbuzovat pozitivní asociace,“ citoval list z prohlášení oddělení MA 10 magistrátu.

„Teď padne za oběť falešné politické korektnosti další milá a neškodná tradice,“ komentoval údajný záměr citovaný list. Narážel na to, že některé mateřské školy ve Vídni už dříve zrušily oslavy Dne matek s tím, že to „neodpovídá době“.

Nová značení, jak zněly původní informace, by mohla mít podobu fotek dětí s jejich jmény. Žádoucí je prý taková forma, která by vyloučila situaci, kdy se chlapec či dívka se symbolem, který si sami nevyberou, nedokáže identifikovat nebo podle něj dostane nechtěnou přezdívku.

Mluvčí vídeňských školek Mirjana Savicová ale podle deníku Der Standard řekla, že „žádný zákaz obrázků neexistuje“. Všech zhruba 350 školek si podle ní samy rozhodnou, jaké symboly budou používat. „Mnohé školky namísto toho používají fotografie dětí,“ dodala. Co znamenalo prohlášení magistrátu, nevysvětlila.

Údajný záměr vídeňského magistrátu mezitím vyvolal bouřlivé ohlasy na sociálních sítích. „Já jsem měla balonek, dodnes si to pamatuji. Jsou to krásné vzpomínky, které teď chce někdo našim nejmenším vzít,“ napsala matka jednoho z dětí.

„Vídeňáci se zbláznili. Všichni, kdo se na tomto rozhodnutí podíleli, by měli být okamžitě propuštěni,“ zní z dalších reakcí.

Jiný kritik nazval záměr magistrátu „tak absurdní, že tomu skoro nelze uvěřit“. „Je tolik problémů, které je třeba řešit, ale teď se budete zabývat obrázky v šatnách,“ napsal.

„A co takhle zakázat hloupost mezi státními úředníky? Rakousko by si vydechlo úlevou,“ přidal se další.

„Nejsme prodloužený obývák rodičů“. Školka v Hamburku nebude mít vánoční stromeček

Zahraniční

Výběr článků

Načítám