Hlavní obsah

Vzpoura muslimů v ruské trestanecké kolonii. Útočníci tvrdí, že jsou z Islámského státu

Surovikino
Aktualizováno

Několik vězňů z trestanecké kolonie se zvýšenou ostrahou v ruské Volgogradské oblasti se v pátek pokusilo vzít zaměstnance jako rukojmí. Informuje o tom ruská agentura TASS, podle níž jeden zaměstnanec zemřel. Zpravodajský telegramový kanál Baza hovoří o nejméně třech obětech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle dostupných informací se do akce zapojili nejméně tři vězni. „Na zasedání kázeňské komise kolonie se několik vězňů zmocnilo našich zaměstnanců,“ uvedla tisková služba ruské Federální služby vězeňství (FSIN), na niž odkazuje agentura TASS.

Služba dále uvedla, že jeden ze zaměstnanců páteční incident nepřežil. „Jeden zaměstnanec byl vězni zabit. Jsou zde další zranění,“ napsala tisková služba.

Telegramový kanál Baza uvedl, že v kolonii zemřeli nejméně tři lidé. Před útočníky se mělo podařit uprchnout pěti lidem, jedním z nich má být vedoucí kolonie Andrej Devjatov. Utéct se podařilo také jednomu zaměstnanci a jednomu vězňovi, kteří měli být hospitalizováni s řeznými a bodnými ranami.

Na ruských telegramových kanálech se objevilo neověřené video, na kterém útočníci o sobě tvrdí, že jsou příslušníky teroristické organizace Islámský stát a že ovládli věznici. Podle kanálu Baza žádají vrtulník a dva miliony dolarů (asi 45 milionů korun), jinak rukojmí zabijí. Na záběrech také leží na zemi zakrvácení zranění nebo zabití lidé v uniformách.

Podle gazeta.ru jsou útočníky dva uzbečtí a dva tádžičtí občané odsouzení za obchod s drogami a úmyslné těžké ublížení na zdraví. Je jim mezi 23 a 29 lety.

Server Meduza uvedl, že si vzbouřenci stěžují na obtěžování muslimských vězňů. „Zabili jsme ty, kteří zde utlačovali, obtěžovali a mučili muslimy. Odnášejí nám knihy, rohože, někteří byli oholeni. Berou, co je naše,“ prohlásili na zveřejněném videu.

K věznici se sjely jednotky zvláštního určení ruské armády (specnaz), silnice vedoucí k ní je uzavřená.

Trestanecká kolonie s přísným režimem IK-19 se nachází ve městě Surovikino ve Volgogradské oblasti. Podle otevřených zdrojů je její limit více než 1200 tisíce osob.

Letos v červnu skupina šesti mužů ve vazební věznici v Rostově na Donu několik hodin držela jako rukojmí dva dozorce. Oba je osvobodily jednotky specnaz a útočníky zabily. Podle ruských médií byli mezi útočníky i stoupenci Islámského státu.

Zlikvidovali vězně, kteří drželi v Rostově na Donu dozorce jako rukojmí

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám