Hlavní obsah

Většina europoslanců hnutí ANO nepřišla na hlasování o podpoře Ukrajiny. Konečná s Turkem byli proti

Evropský parlament ve čtvrtek drtivou většinou přijal rezoluci, která vyzývá všechny státy Evropské unie, aby zrušily současná omezení Ukrajiny k palbě západními zbraněmi na ruské území. Instituce o tom informuje v tiskové zprávě. Většina přítomných českých europoslanců byla pro návrh, ovšem z hnutí ANO jej nepodpořil nikdo, většina jeho zástupců se hlasování ani neúčastnila.

Foto: Profimedia.cz

Jednání evropského parlamentu ze 17. září

Článek

Pro přijetí rezoluce se vyslovilo 425 poslanců, 131 bylo proti a 63 se hlasování zdrželo. Ze sedmi europoslanců hnutí ANO se hlasování účastnili pouze dva – Jaroslava Pokorná Jermanová a Jana Nagyová - obě se zdržely. Klára Dostálová, Jaroslav Bžoch, Ondřej Knotek, Ondřej Kovařík ani Martin Hlaváček se hlasování neúčastnili.

Novinky oslovily europoslance Bžocha a europoslankyni Dostálovou se žádostí o komentář ke svému postoji, ale prozatím neodpověděli.

Pirátka Markéta Gregorová návrh podpořila, stejně jako europoslanci koalice SPOLU Alexandr Vondra, Luděk Niedermayer, Veronika Vrecionová, Ondřej Krutílek a Ondřej Kolář. Tomáš Zdechovský se neúčastnil, na síti X uvedl, že byl na pohřbu v Česku. Ruku zvedla také Danuše Nerudová a Jan Farský (oba STAN).

Foto: Evropský parlament/Screenshot

Hlasování o přijetí rezoluce, 19. září

Europoslanci za Stačilo! Kateřina Konečná a Ondřej Dostál byli proti návrhu, stejně jako Ivan David (SPD a Trikolóra) a Filip Turek (Motoristé a Přísaha). Z poslední jmenované strany se zdržela hlasování Nikola Bartůšek.

Údaje o hlasování vyplývají z oficiálního dokumentu dostupného na webu instituce.

Text rezoluce uvádí, že bez zrušení současných omezení nemůže Ukrajina plně uplatňovat své právo na sebeobranu a zůstává vystavena útokům na své obyvatelstvo a infrastrukturu, píše v tiskové zpráv Evropský parlament.

O zrušení zákazu pro Ukrajinu se v posledních týdnech hojně hovoří, podle médií by se také o tématu mělo jednat na Valném shromáždění OSN příští týden.

Kreml se vzteká. Na Ukrajinu z Česka proudí indická munice

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám