Hlavní obsah

Ve Švýcarsku použili k eutanazii kapsli Sarco. A zatýkalo se

Pro svůj dobrovolný odchod ze života si v malém poklidném švýcarském kantonu Schaffhausen zvolila čtyřiašedesátiletá Američanka smrtící kapsli Sarco, píše nizozemský deník NL Times. Bylo to poprvé, co byla kapsle vyzkoušena, v souvislosti se sebevraždou ale bylo zatčeno několik osob, protože použití schránky k tomuto účelu zapovídá legislativa.

Foto: Profimedia.cz

Kapsle Sarco, která byla poprvé použita k dobrovolnému odchodu ze života.

Článek

„Zatkli jsme několik lidí. Potřebujme je vyslechnout, a zatkli jsme je proto, aby se spolu nedomlouvali a nezakrývali důkazy,“ uvedl státní zástupce Peter Sticher. Mezi zadrženými má být také fotoreportér deníku De Volkskrant, který byl přítomen.

„Prokuratura v kantonu Schaffhausen zahájila trestní řízení proti několika osobám. Viní je z nabádání k sebevraždě a jejímu napomáhání. Pár osob už je ve vyšetřovací vazbě,“ uvedla švýcarská policie v prohlášení.

Ve Švýcarsku je eutanazie legalizovaná od roku 1942, ale použití schránky Sarco na sebevraždu zákon zapovídá, protože během eutanazie chybí lékařský dohled.

Legalizace eutanazie: Ve vládní koalici kontroverzní téma

Domácí

Státní zástupce Sticher deníku Blick sdělil, že v pondělí byl v kanceláři, když mu v 16.40 volal zástupce jedné nejmenované právnické kanceláře a informoval ho o tom, že v lesní chatě u obce Merishausen jeden člověk zvolil dobrovolný odchod ze života prostřednictvím schránky Sarco. Okamžitě se vypravil na místo s policisty.

„Našli jsme kapsli s bezvládnou osobou uvnitř,“ uvedl Sticher a pokračoval: „Vyjmuli jsme ji z kapsle a převezli do Ústavu soudního lékařství a byla nařízena pitva.“ Kapsle byla zabavena úřady.

Podle nizozemských novin NL Times dobrovolný odchod prostřednictvím kontroverzní schránky zvolila 64letá Američanka. Zemřela v pondělí odpoledne kolem 16.00, do Švýcarska přijela speciálně kvůli eutanazii, píše web Heute.

Žena před svou smrtí učinila před právníkem ústní prohlášení, v němž potvrzuje, že zemřít bylo její vlastní přání. Po dobrovolném odchodu ze života „toužila nejméně dva roky“, a to od chvíle, kdy jí byla diagnostikována „velmi vážná nemoc“, která způsobuje silné bolesti.

Eutanázie svádí k jednoduchému řešení, říká lékař k případu mladé Nizozemky s depresemi

Domácí

Vysvětlila také, že její dva synové „zcela souhlasí“ s tím, že je to její rozhodnutí. „Podporují mě na 100 procent,“ řekla.

Speciální kapsle, která vypadá jako malá vesmírná loď, nabízí bezbolestný odchod pomocí dusíku. Člověk, který chce ukončit život, si do ní lehne, zařízení mu položí sérii otázek, kdy dotyčný potvrdí, že ví, co dělá. V poslední etapě sama aktivuje tlačítko na vpuštění dusíku. Podle společnosti, která Sarco propaguje, pacient do několika minut ztratí vědomí a umírá.

Vynálezce kapsle Philip Nitschke usiloval o její zavedení do běžného použití ve Švýcarsku v roce 2021, přesto souhlas švýcarských úřadů nezískal. To znovu potvrdila i ministryně vnitra Elisabeth Baumová-Schneiderová během jednání poslanecké sněmovny. Vysvětlila, že kapsle nesplňuje bezpečnostní nároky dané švýcarskými zákony.

Mladá a fyzicky zdravá Nizozemka kvůli těžkým depresím podstoupila eutanazii

Evropa

Výběr článků

Načítám