Hlavní obsah

Ve Švýcarsku se ještě o konci války jednat nebude, míní Scholz

Berlín

S opatrným optimismem se dívá německý kancléř Olaf Scholz směrem k mírové konferenci, která se bude o víkendu konat ve Švýcarsku. Rozhodně se nebude jednat o ukončení války, ale o „způsobu, jak zahájit proces, v němž by Rusko usedlo k jednacímu stolu“, řekl kancléř na společné tiskové konferenci s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským během mezinárodní konference o obnově Ukrajiny, která se koná v Berlíně.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vlevo) a německý kancléř Olaf Scholz

Článek

( od našeho zvláštního zpravodaje)

„Zatím se nebude jednat o ukončení války, protože k tomu by (ruský prezident Vladimir) Putin musel ukázat, že je připraven ukončit své brutální válečné tažení a stáhnout vojska,“ řekl Scholz a pokračoval: „Ale možná lze ukázat cestu, jak by mohl uspět proces, v němž by Rusko mohlo jednoho dne také zasednout k jednacímu stolu.“

Dokud se Putin bude držet svých válečných cílů, poselství bude podle Scholze znít: „Nepolevíme v podpoře Ukrajiny.“

Podpořte je vším, čím můžete, vyzval Scholz na konferenci o Ukrajině. Sám nechce dát taurusy

Evropa

Zelenskyj označil za současnou prioritu země její protivzdušnou obranu. Ruské ostřelování ukrajinských měst a ničení energetické soustavy označil za teror, který je třeba zastavit.

„Potřebujeme nejméně sedm systémů Patriot, abychom ochránili naše města a příměstská centra,“ řekl ukrajinský prezident.

Poděkoval kancléři Olafu Scholzovi za třetí systém Patriot, který přislíbil dodat v nejbližších „týdnech a měsících“. Otázku na střely Taurus ponechal bez odpovědi. Zdůraznil ale, že Německo díky zbrojním dodávkám zachránilo tisíce ukrajinských životů.

Taurusy, o které mají Ukrajinci velký zájem, mají dostřel až 500 kilometrů. Podle Scholzových dřívějších prohlášení by ale tyto zbraně zvýšily riziko zavlečení Německa do války, protože by to znamenalo zapojení německých vojáků do kontroly cílů.

Ukrajinský letoun poprvé zasáhl cíl uvnitř Ruska

Válka na Ukrajině

Rusko má se svým „raketovým a bombovým terorem“ strategické výhody, poznamenal Zelenskyj. „Protivzdušná obrana je odpovědí na všechno,“ dodal.

Ukrajinský prezident je přesvědčen, že dokud Rusko nebude připraveno o možnost terorizovat Ukrajinu ze vzduchu, Putin nebude mít skutečný zájem na míru.

Zelenskyj a evropští lídři na konferenci v BerlíněVideo: Reuters

Německo se rovněž odmítavě staví k možnosti vyslat na Ukrajinu vojenské instruktory. Podle Scholze bude jeho země pokračovat ve výcviku ukrajinských vojáků přímo v Německu. „Necvičíme ukrajinské vojáky v jejich vlasti. Bundeswehr cvičí ukrajinské vojáky v Německu a tak to i zůstane,“ řekl Scholz v úterý v souvislosti s nápadem francouzského prezidenta Emmanuela Macrona cvičit vojáky na Ukrajině francouzskými specialisty.

Zelenskyj neočekává, že by se ukrajinští uprchlíci vrátili, dokud boje neskončí. „Nemá smysl tady motivovat Ukrajince nějakými řešeními,“ řekl na společné tiskové konferenci s kancléřem Scholzem. Předpokládá, že po skončení války budou mít velkou motivaci k návratu a obnově státu. „Budou pracovní místa a jistota,“ řekl Zelenskyj.

V německé metropoli začala v úterý dvoudenní konference o obnově Ukrajiny. Na konferenci se sejde zhruba 2000 účastníků ze sféry politiky, hospodářství a mezinárodních organizací z asi 60 zemí, aby projednali možnosti rekonstrukce a modernizace Ukrajiny a posílení její hospodářské stability.

Jednání o vstupu Ukrajiny do EU začne do konce června

Evropa

Výběr článků

Načítám