Hlavní obsah

Ve Francii brutálně zavraždili ázerbájdžánského opozičníka

Prozatím neznámí pachatelé zavraždili ve Francii ázerbájdžánského opozičníka a tvrdého kritika režimu Vidadiho Isgandarliho. Informuje o tom Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL), podle něhož útočníci opozičníka přímo u něho doma zmlátili a 21krát bodli do břicha. Rodina mluví o politicky motivovaném atentátu.

Foto: Vidadi Isgandarli/YouTube/Screenshot

Opozičník Vidadi Isgandarli

Článek

Smrt opozičníka potvrdil jeho bratr Oktay, který uvedl, že Vidadi zemřel v úterý. K útoku došlo v neděli brzy ráno. Opozičník následně bratrovi zavolal, na videohovoru bylo vidět, jak se snažil krvácení z břicha zastavit polštářem, který si tlačil k tělu.

„Můj bratr neměl žádné tušení, kdo byli útočníci nebo co bylo motivem útoku. Nemluvili a měli na sobě masky, takže je nebylo možné identifikovat,“ uvedl pro RFE/RL Oktay s tím, že útočníci byli tři.

„Nepochybuji o tom, že se jedná o politicky motivovaný atentát. Můj bratr jeden útok už přežil, v roce 2022 se ho pokusilo ve Francii zavraždit asi 15 útočníků,“ dodal bratr zavražděného bez dalších podrobností.

Putin přiletěl na návštěvu do Ázerbájdžánu, setkal se s prezidentem Alijevem

Evropa

Podle lékařů byl Isgandarli bodnut do břicha nejméně jedenadvacetkrát, dostal také několik ran do těla a do hlavy.

Vidadi Isgandarli byl známý jako hlasitý kritik ázerbájdžánské vlády a prezidenta Ilhama Alijeva, který se od roku 2003 pevně drží u moci, píše Rádio Svobodná Evropa.

V roce 2010 opozičník kandidoval do parlamentních voleb, které následně označil jako podvodné poté, co žádný člen opozice nebyl zvolen. Poté pomáhal organizovat protesty proti oficiálním výsledkům voleb.

O rok později ho ázerbájdžánská policie zatkla, úřady ho následně obvinily z několika různých trestných činů, včetně napadení volebních úředníků. Všechna obvinění nicméně popřel a uvedl, že jsou politicky motivovaná.

Úřady ho odsoudily ke 3,5 roku vězení, v prosinci 2012 ho ale propustily na základě prezidentovy amnestie.

V obavách z dalšího pronásledování Isgandarli a jeho rodina v roce 2015 emigrovali do Francie.

Rusko podle Ázerbájdžánu dokončilo stahování svých vojáků z Náhorního Karabachu

Zahraniční

Výběr článků

Načítám