Hlavní obsah

V Turecku se zřítila lanovka. Lidé strávili v kabinách nad propastí 23 hodin

Aktualizováno

Sloup turistické lanovky se z dosud neznámých příčin v pátek večer zřítil v tureckém letovisku Antalya. Podle webu listu Hürriyet se jedna kabinka s proraženou podlahou zřítila na skálu. Jeden člověk v ní zahynul, dalších deset včetně dvou dětí se zranilo. Nad propastí uvázlo ve 24 zbývajících kabinkách celkem 171 lidí. Do rána se jich záchranářům podařilo vyprostit 128, v sobotu odpoledne evakuovali zbytek.

Pád lanovky v TureckuVideo: Reuters

Článek

Stovky záchranářů pracovaly celou noc a ve vyprošťování v sobotu pokračovaly. Podle Hürriyetu zbývalo dostat ven 43 lidí z osmi kabinek, což se do odpoledne podařilo. Záchranné práce tak trvaly 23 hodin.

„Na jejich vyprošťování se stále pracuje,“ uvedl Okay Memiş, šéf turecké agentury pro zvládání katastrof AFAD. Podle listu si záchranáři vytkli za cíl dostat zbytek lidí z kabinek do sobotního večera.

Foto: Ihlas News Agency, Reuters

Členové tureckého úřadu pro zvládání katastrof (AFAD) se účastní záchranné operace poté, co kabina lanovky narazila do zlomeného sloupu

Lanovka Tünektepe vedoucí na vyhlídku na stejnojmenné hoře nad městem byla hojně vytížená v souvislosti s muslimským svátkem íd al-fitr, který následuje po postním měsíci ramadánu. Podle úřadů jsou oběť, 54letý muž, i ranění turecké národnosti.

Na evakuaci se podle AFAD podílely záchranné složky z několika regionů i armáda. Šlo o více než 540 záchranářů a vojáků, kterým pomáhalo sedm vrtulníků a 108 vozidel různého druhu včetně nákladních aut s výškovými plošinami. Na místě bylo také šest sanitek a situaci kolem kabinek zablokovaných nad propastí monitorovala zhruba desítka dronů.

V sobotu v podvečer turecká vláda oznámila, že v souvislosti s nehodou na lanovce Tünektepe policie zadržela už 13 lidí včetně zástupců soukromé společnosti Sarisu, která lanovku provozuje.

Foto: Antalya Governorship, Reuters

Zachráněná dívka

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Vyprošťování lidí, kteří uvázli na lanovce

Turista v Turecku vyklouzl ze sedačkové lanovky. Jeho boj o přežití zachytila kamera

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám