Hlavní obsah

V Rusku vypadl z okna vrcholný manažer. Náhodou ho na zemi našel agent rozvědky

Přímo v centru Moskvy v sobotu vypadl z okna bytu v desátém patře vrcholný manažer Michail Rogačev, bývalý viceprezident společnosti Jukos, kterou založil kritik ruského vůdce Vladimira Putina Michail Chodorkovskij. Působil také například ve společnosti Onexim Group nebo Nornikel a byl šéfem Ruského fondu pro technologický rozvoj. Podle oficiální verze se jednalo o sebevraždu, ke které se uchýlil kvůli rakovině. Rodina ale uvedla, že nemocný nebyl. Na zemi ho navíc čirou náhodou nalezl agent ruské rozvědky.

Foto: Nexta/Twitter

Michail Rogačev

Článek

Ruský exilový list Moscow Times citující vládní agenturu TASS uvedl, že Rogačev spáchal sebevraždu. „Trpěl onkologickým onemocněním,“ tvrdí orgány činné v trestním řízení.

S tímto tvrzením ovšem nesouhlasí manažerova rodina, podle níž žádnou rakovinou netrpěl. Podle ní se u něho sice v posledních letech vyskytly zdravotní problémy, způsobeny ale byly zpackanou operací krčního obratle a čelisti.

Podle rodiny navíc nic nenasvědčovalo tomu, že by o sebevraždě vůbec přemýšlel: v sobotu ráno se u nich doma stavila manželčina sestra, poté posnídali a následně se chystali sestru vyprovodit z bytu. Poté ale Rogačev zmizel do koupelny, a když pro sestru přijel taxík, jeho manželka skrz okno viděla přijíždět sanitku. Žena na manžela volala, ten už ale neodpověděl.

Zemřela prominentní ruská ekonomka. Údajně vypadla z okna

Evropa

Na podlaze koupelny posléze nalezla rozházené papíry a dopis na rozloučenou. Některé z nich byly předem vytištěné, dopis na rozloučenou byl ale psaný ručně. Loučil se v něm se svojí ženou, píše telegramový kanál VČK-OGPU napojený na ruské úřady. Zda dopis skutečně napsal, v současnosti není známo. Kanál jej ale i tak zveřejnil.

V jiném příspěvku kanál uvedl, že celý den nic nenasvědčovalo tomu, že by se manažer chtěl zabít. „(…) V jeho slovech nebyly žádné náznaky toho, že si jde sáhnout na život,“ stojí v příspěvku.

Další podivné úmrtí v ruském těžebním průmyslu

VČK-OGPU dále uvedl, že vrcholného manažera nalezl na zemi pod okny zaměstnanec ruské Služby vnější rozvědky, která pracuje součinně s ruskou vojenskou rozvědkou GRU.

Telegramový kanál Borusio, který cituje britský bulvární deník The Mirror, nicméně tvrdí, že se jedná o „další podivné úmrtí v ropném a plynárenském průmyslu v Rusku“. V lednu 2022 za nevyjasněných okolností zemřel šéf přepravní služby Gazprov Invest Leonid Šulman. V dubnu téhož roku ve Španělsku zemřel vrcholný manažer společnosti Novatek Sergej Protosen, který měl zabít svoji manželku a dceru a pak sám sebe.

V září 2022 zase vypadl z okna nemocnice šéf představenstva Lukoilu Ravil Maganov, na jehož místo nastoupil Vladimir Nekrasov, který v říjnu 2023 zemřel na akutní srdeční selhání.

Celkem si vlna záhadných úmrtí, která zachvátila ruský ropný a plynárenský průmysl po vypuknutí války s Ukrajinou, vyžádala životy nejméně 12 vysoce postavených manažerů společností, uzavřel list The Moscow Times.

Rogačev v letech 1996–2007 zastával různé vysoké funkce, uvedl exilový list. V roce 2008 posléze nastoupil do společnosti Onexim Group, která má pod sebou mimo jiné stejnojmennou ruskou banku Onexim. O tři roky později se stal náměstkem generálního ředitele těžební a metalurgické společnosti Norilsk Nickel (Nornikel) a v letech 2011 až 2015 byl šéfem Ruského fondu pro technologický rozvoj.

Další pád z okna. Mladá viceprezidentka ruské banky je po smrti

Evropa

Zda měl někdo s Rogačevem nevyřízené účty, publikace neuvedly. Nelze tedy ani vyloučit, že skutečně šlo o sebevraždu.

V Rusku je ale pád okna běžný způsob, jak se vypořádat s nepohodlnými lidmi. V loni v červnu z okna vypadl v Kazani federální soudce Artěm Batěnev, v prosinci zase zastupitel ze sibiřského města Tobolsk za vládní stranu Jednotné Rusko Vladimir Jegorov.

Loni takto zemřela také osmadvacetiletá viceprezidentka ruské Loko-Banky Kristina Bajkovová, v Petrohradu se pád z okna stal zase osudným vysoké činitelce ministerstva obrany Marině Jankinové.

Ruský politik zemřel po pádu z okna. Chtěl se nadýchat čerstvého vzduchu, píší tamní média

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám