Hlavní obsah

V Rusku stále postupujeme a situaci zvládáme, ohlásil Syrskyj Zelenskému

Kyjev

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj oznámil prezidentu Volodymyru Zelenskému, že pod kontrolou Ukrajiny je 74 obcí v ruské Kurské oblasti. Postup ukrajinských sil tak navzdory složitým a intenzivním bojům pokračuje, uvedl podle webu Ukrajinska pravda na základě hlášení prezident.

Zelenskyj přijímá hlášení o situaci v Kurské oblastiVideo: Facebook V. Zelenského

Článek

V části Kurské oblasti, kterou kontrolují Ukrajinci, nyní podle prezidenta probíhají kontroly a stabilizační opatření. Začínají se také rýsovat potřebná humanitární opatření pro lidi, kteří ve zmíněném regionu zůstali, uvedl podle Ukrajinské pravdy.

Pod kontrolou 74 obcí

„Jednotky ukrajinské armády pokračují v operacích na území Kurské oblasti. Za posledních 24 hodin jednotky postoupily v určitých směrech o jeden až tři kilometry a za dnešek (úterý) ovládly 40 kilometrů čtverečních, pod kontrolou máme 74 obcí. Boje se odehrávají na celé frontě. Vyznačují se vysokou intenzitou, přesto situaci zvládáme,“ oznámil prezidentovi Syrskyj.

V pondělí ho informoval, že ukrajinské oddíly ovládají v Kurské oblasti zhruba tisíc kilometrů čtverečních.

Vyhodnotit a vyhnat, rozhodl Putin o reakci na ukrajinský útok na Kurskou oblast

Evropa
Foto: Novinky, Mapy.cz

Ukrajinský postup na ruském území

Zelenskyj pak v odpovědi požádal Syrského, aby „nezapomínal na plánování dalších klíčových kroků a pokračoval ve výcviku jednotek“.

Ukrajinské jednotky před více než týdnem překvapivě vpadly do Kurské oblasti a ruským silám se je dosud nepodařilo vytlačit. Úřadující gubernátor Kurské oblasti Alexej Smirnov v pondělí na poradě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem uvedl, že Ukrajinci obsadili 28 obcí, pronikli do hloubky 12 kilometrů a nová fronta je široká 40 kilometrů. Další informace o postupu ukrajinských jednotek Moskva nesděluje.

Operace Kursk: Budeme pokračovat, říká plukovník ukrajinské rozvědky

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám