Hlavní obsah

V Rusku blouzní o rozpuštění českého parlamentu po vzoru Francie

Ruský politolog Vadim Truchačev prohlásil, že vláda České republiky ve volbách do Evropského parlamentu utrpěla těžkou porážku a že by prezident Petr Pavel měl po vzoru francouzského prezidenta Emmanuela Macrona rozpustit parlament a nařídit předčasné volby. Truchačev to uvedl v komentáři pro list Izvěstija. Prezident Pavel ovšem v tomto případě nemůže parlament rozpustit, ani kdyby chtěl. Nemá k tomu totiž pravomoc.

Foto: RIA Novosti

Vadim Truchačev

Článek

„Volby europoslanců v České republice skončily těžkou porážkou vlády Petra Fialy, který patří mezi nejhorlivější zastánce podpory Ukrajiny a boje proti Rusku,“ napsal politolog Truchačev, docent na Katedře zahraničních regionálních studií a zahraniční politiky Ruské státní univerzity humanitních věd v Moskvě, který se zaměřuje i na Česko a českou politiku.

„A nyní by měl prezident Petr Pavel s čistým svědomím rozpustit parlament, jako to udělal jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron,“ dodal v komentáři pro list Izvěstija.

Ruský docent by ovšem u zkoušky z českého ústavního práva pohořel. Unikla mu totiž skutečnost, že prezident Pavel kvůli výsledkům eurovoleb parlament rozpustit nemůže. Ústava mu v článku 35 sice umožňuje parlament rozpustit, ale pouze v několika specifických případech, které jsou spojeny s usnášeníschopností vlády, nebo na základě návrhu Poslanecké sněmovny.

Prohráli Piráti a Okamura. Se SOCDEM je amen, míní politologové

Eurovolby

Truchačev svůj nápad o rozpuštění českého parlamentu opřel o Macrona, který ještě před oficiálním vyhlášením výsledků eurovoleb rozpustil francouzský parlament a vyhlásil předčasné volby. Macron ale parlament rozpustit může. Francie je na rozdíl od České republiky totiž poloprezidentskou republikou, ve které má prezident větší pravomoci a ústava mu to umožňuje.

Politolog, který před lety několikrát vystoupil i v českých médiích, se snaží vzbudit dojem, že v Česku a na Slovensku prohrávají strany, které podporují Ukrajinu a jsou prý podle Truchačeva rusofobní.

Nechuť české vlády k politickým krokům slovenského premiéra Roberta Fica, který dlouhodobě podporu Ukrajiny kritizuje, pak dává ve svém komentáři Truchačev do spojitosti s atentátem. „Když byl (Fico) postřelen, politický stín zločinu padl i na českou vládu,“ míní ruský politolog.

Okamura a Konečná loajální k Rusku

Truchačev dále tvrdí, že v Česku i na Slovensku získávají stále větší vliv strany, které když už nejsou vyloženě proruské, jsou alespoň proti „upřednostňování Ukrajiny před národními zájmy“. Takové je dle něj ANO a také Přísaha společně s Motoristy.

SPD a Trikolora a také Stačilo! vedené šéfkou komunistů Kateřinou Konečnou jsou pak dle Truchačeva vyloženě proruské. „Ty lze již považovat za síly zcela loajální k Rusku,“ konstatoval politolog.

„Pro Rusko je porážka české vlády jednou z nejlepších zpráv voleb do Evropského parlamentu,“ uzavírá Truchačev.

Macron vypíše předčasné volby

Volby

Výběr článků

Načítám