Článek
Hosté podniku Tchin Tchin Wine Bar v historickém centru západofrancouzského města se podle lékařů nakazili botulismem, který vyvolává jed produkovaný bakteriemi a působící na nervový systém.
Podle šéfa jednotky intenzivní péče nemocnice v Bordeaux Benjamina Clouzeaua v současnosti lékaři resuscitují sedm lidí, z nichž je pět napojeno na dýchací přístroje.
Pacienti pocházejí nejen z Francie, ale i ze Spojených států, Kanady či z Irska. Další dva lidi ošetřili lékaři v Německu a ve Španělsku. Francouzský manželský pár vyhledal lékaře po návratu domů do pařížského regionu, dvaatřicetiletá žena otravu nepřežila.
Všichni nakažení podle francouzských úřadů jedli nakládané rybičky, které připravuje přímo restaurace. Všichni další návštěvníci tohoto podniku, kteří cítí nevolnost, by měli ihned navštívit lékaře, vyzývají úřady.
Botulismus je vážná neuroparalytická choroba způsobená botulotoxinem, látkou produkovanou bakterií Clostridium botulinum. Ta se ničí při teplotách nad 60 stupňů Celsia.
Po konzumaci nakaženého jídla mohou spory vyklíčit ve střevě, kde produkují toxin. Léčí se podáním antitoxinu, uzdravení může trvat měsíce a někdy je potřeba i umělá plicní ventilace. Až desetina případů je podle lékařů smrtelná.