Hlavní obsah

V Rakousku zadrželi dalšího mladíka, slib Islámskému státu složil před pár dny

Aktualizováno

Rakouská policie zadržela ve čtvrtek večer v souvislosti s plánovaným teroristickým útokem na koncert zpěvačky Taylor Swift dalšího podezřelého muže. Je to osmnáctiletý irácký mladík, který patří do okruhu nejbližších hlavního pachatele, napsal deník Kronen Zeitung s odvoláním na prohlášení ministra vnitra Gerharda Karnera (ÖVP).

Foto: Profimedia.cz

Ministr vnitra Gerhard Karner

Článek

Podezřelý je vyšetřován pro „pokus o masovou vraždu“ v souvislosti s plánovaným teroristickým útokem na jeden z koncertů Taylor Swift ve Vídni. Mladík měl být zasvěcen do plánů hlavního pachatele. Zda se také podílel na aktivitách kolem chystaného atentátu, je stále předmětem vyšetřování, píše Kronen Zeitung.

„Včera jsme řekli, že stále probíhá intenzivní vyšetřování. Podezřelí byli vyslýcháni. Včera večer došlo k zatčení další osoby,“ oznámil Karner. Mladík byl zatčen ve Vídni. Tip na něj obdrželi vyšetřovatelé před několik dny. Iráčan údajně složil přísahu věrnosti organizaci Islámský stát 6. srpna. „Pochází z prostředí hlavního pachatele,“ dodal Karner.

Hlavní podezřelí, a to devatenáctiletý a sedmnáctiletý mladík, kteří byli zatčeni na stadionu, skončili ve vazbě. Vyšetřovatelé intenzivně vyslýchali 15letého chlapce, jeho stíhání bylo zatím zastaveno a teenager je opět na svobodě. Jakou roli sehrál, zůstává zatím nejasné, proto se bude pokračovat v jeho výsleších a budou následovat také domovní prohlídky, oznámil Karner.

Dávejte si pozor a buďte v Rakousku opatrní, radí Čechům ministerstvo zahraničí

Evropa

Výběr článků

Načítám