Hlavní obsah

V Portugalsku se srazila dvě akrobatická letadla. Jeden mrtvý

Dvě akrobatická letadla se srazila v neděli na leteckém dnu Beja Air Show na jihu Portugalska. Ke kolizi dvou jaků-52 došlo během akrobatického vystoupení šesti letadel. Jeden z pilotů zahynul, když jeho stroj po kolizi narazil do země.

Při letecké show v Portugalsku se ve vzduchu srazila dvě letadlaVideo: AP

Článek

„Vzdušné síly s lítostí oznamují, že v 16:05 se dvě letadla na Beja Air Show stala obětí nehody při letecké ukázce,“ uvedla mluvčí portugalského letectva v krátkém prohlášení. Zahynul španělský pilot, jehož letadlo se srazilo s dalším. Druhý účastník kolize, portugalský letec, utrpěl zranění, s nimiž byl převezen do místní nemocnice, informoval web NDTV.

Oba piloti byli členy akrobatické portugalské skupiny Yakstars, tvořené španělskými a portugalskými letci. Na Beja Air Show byla skupin pozvána jako největší akrobatická skupina z Pyrenejského poloostrova.

Portugalský ministr obrany Nuno Melo označil srážku za „tragickou nehodu“. Novinářům sdělil, že se zahajuje vyšetřování, které má „určit přesnou příčinu“ nehody.

Foto: AP

Při letecké show v Portugalsku se ve vzduchu srazila dvě letadla

Při vzdušné akrobacii jeden z letců letěl níž a pak prudce stoupal na zbylou pětici, přičemž narazil do jednoho ze strojů. Jak-52 pilota, který s ním stoupal, se po srážce zřítil a po nárazu do země vybuchl. Druhému účastníkovi srážky se podařilo s poškozeným strojem přistát.

Nikdo z diváků nebyl zraněn, protože Jak-52 spadl daleko za ranvejí na opačné straně, než jsou diváci.

Po tragédii byl zbylý program dvoudenní letecké show zrušen. Leteckého dne se měli podle programu účastnit i Češi na L-159. Čtyři alky se zapojily do cvičení Hot Blade a RealThaw24. Podle sdělení českého letectva se měli jejich piloti zaměřovat „na doprovod či vyhledávání vrtulníků nebo získání vzdušné nadvlády nad územím nepřítele“. Součástí byl i nácvik útoků na pozemní cíle.

Čtyři mrtví po pádu letadla v Rakousku, mířilo z Příbrami do Chorvatska. Inzerát nabízel střídání u řízení

Evropa

Výběr článků

Načítám