Hlavní obsah

V Polsku se zřítil cvičný vojenský letoun, pilot nepřežil

Vojenský cvičný letoun M-346 se v Gdyni na severu Polska v pátek zřítil na přistávací dráhu. Pilot už se nestačil katapultovat, informovala rozhlasová stanice RMF. Tragédie se stala během nácviku na sobotní leteckou show, podle vyjádření polské armády v kokpitu seděl velmi zkušený pilot.

Foto: Profimedia.cz

Letoun M-346 během letecké show. Ilustrační foto

Článek

„Letoun prováděl různé akrobatické kousky v malé výšce. Najednou začal klesat a pilot už nestihl zabránit srážce se zemí,“ popsala stanice RMF, která zároveň zveřejnila video zachycující pád letounu a následný náraz, po němž stroj explodoval.

„Létal s letadlem nahoru a dolů, točil se směrem kolmo dolů. Máme byt vedle letiště. Vyšel jsem před dům, podívali jsme se s přítelkyní a řekl jsem: ‚On havaruje.‘ A najednou slyšíme ‚bum‘ a vidíme oblaka kouře,“ vylíčil rozhlasové stanici jeden z posluchačů. Příčinu neštěstí polské úřady vyšetřují.

Alenia Aermacchi M-346 Master je cvičný dvoumístný letoun páté generace, vznikal jako spolupráce italské firmy Aermacchi a ruského výrobce Jakovlev. Polsko tyto stroje začalo využívat v roce 2016, v arzenálu je má například i Itálie nebo Izrael.

Turci vyhnali z letiště izraelské letadlo v nouzi bez paliva

Blízký a Střední východ
Související témata:

Výběr článků

Načítám