Hlavní obsah

V Polsku blízko českých hranic se protrhla přehrada

Aktualizováno

V polském městě Stronie Śląskie, které se nachází nedaleko českých hranic, se v neděli kolem poledne protrhla přehrada. Informuje o tom polský list Gazeta Wyborcza, podle něhož následně přívalová vlna zaplavila ulice. Jeden dům se již zřítil.

Foto: Profimedia.cz

Situace v polské Lądek-Zdróji

Článek

Na jihu Polska, podobně jako v Česku, od pátku vydatně prší. Přehrada chránila před povodněmi nejen město Stronie Śląskie, ale také Lądek-Zdrój, píše polský list ve svém on-line přenosu. Voda nyní bere všechno, co jí stojí v cestě. Ničí také budovy.

Voda se již dostala do obydlených částí města. Jeden z domů se zřítil, další jsou poničené. Některé domy přišly o verandy nebo garáže. Lidé jsou uvězněni v panelácích, voda často dosahuje až do prvního patra budov. Záchranáři mají kvůli zatopeným cestám ztížený přístup k obyvatelům.

Kvůli protržené přehradě může být povodňová vlna v Kladsku, v němž je podle premiéra Donalda Tuska situace kritická, horší než v roce 1997. Hladina by mohla dosáhnout i více než 700 centimetrů.

Dříve v neděli Tusk prohlásil, že Polsko má první oběť lijáků a záplav. V Dolnoslezském vojvodství se utopil člověk. „Situace je na mnoha místech dramatická, apeluji na dodržování informací úřadů ohledně evakuace,“ uvedl Tusk s tím, že nejhorší je situace v jihopolském Kladském okrese, kde v noci na neděli přetekla další přehrada.

Na jihu Polska, stejně jako v České republice, od pátku vydatně prší. Lijáky rozvodnily některé řeky a říčky v regionech.

Polsko hlásí první oběť záplav

Evropa

Výběr článků

Načítám