Hlavní obsah

V Polsku objevili českou oběť povodní. Může jít o ženu z auta, které strhla voda

Aktualizováno

Mezi devíti oběťmi zářijových povodní v Polsku je také česká občanka, uvedl v úterý premiér Donald Tusk. Podle něj nejspíš zemřela ještě na české straně. Polský ministerský předseda o tom informoval ve svém prohlášení, kterým chtěl zamezit šíření dezinformací o tom, že vláda údajně tají mnohem větší počet obětí záplav. Češka by mohla být jednou z osob, které cestovaly v autě, jež 14. září v obci Lipová-lázně na Jesenicku strhl rozbouřený potok Staříč.

Foto: X/Policie ČR

Rozvodněná řeka Staříč v obci Lipová-lázně

Článek

„Stále se bavíme o devíti mrtvých v oblastech povodní. Mezi ně s největší pravděpodobností patří česká občanka, která zemřela ještě na české straně, jeden německý občan a sedm polských občanů,“ citovala Tuska stanice Radio ZET.

„Od polských kolegů jsme získali informaci o nálezu těla. V tuto chvíli prověřujeme, zdali by se nemohlo jednat o jednu z pohřešovaných osob, po kterých pátráme od zářijových povodní na Jesenicku. Aktuálně nemáme k případu více informací, jakmile to okolnosti dovolí, budeme informovat,“ uvedla policejní mluvčí Miluše Zajícová.

V Česku se stále pohřešuje několik osob, v případě posádky auta jde o dva muže a jednu ženu. Z automobilu v dravém proudu se dokázal dostat jeden člověk na břeh, další zůstali uvnitř. Zničené vozidlo našla policie o dva dny později zhruba půl kilometru daleko. Nikdo v něm nebyl. Potok Staříč se vlévá v Jeseníku do řeky Bělé. Její tok pokračuje do Polska. I proto čeští policisté požádali o pomoc polské kolegy.

„Když jsem viděl, jak se všechno ve vodě mlelo, kameny, a to i obrovské, kmeny stromů, auta a další nejrůznější naplaveniny, je jasné, že stát se mohlo cokoliv. Fakt hrůza! Těla to mohlo i rozemlít. Nechci se ale k tomu vyjadřovat. Je to neštěstí, které obec výrazně zasáhlo. Pro nás citlivá věc. Všichni to byli kamarádi, jeden z nich náš hajný,“ řekl Novinkám starosta Lipové lázně Vladimír Šantrůček (nezávislý).

Polskem se šíří fámy, že vláda tutlá stovky mrtvých

„Je to samozřejmě tragédie, ale chtěl bych, aby se toto dostalo ke všem, kteří by z toho chtěli dělat špinavou politiku. Nikomu se neulevilo šířením dezinformací o stovkách mrtvých a o tom, jak se vláda snaží tato fakta zakrýt. Doufám, že jsme definitivně uzavřeli tuto chmurnou kapitolu polské politiky, kterou byl tento typ spekulací a dezinformací,“ dodal Tusk.

Podle českých úřadů měly záplavy v Česku pět obětí a několik dalších osob bylo k dnešnímu dni pohřešováno. Polsko patřilo vedle Česka k zemím střední Evropy, v nichž nechaly povodně z poloviny září největší následky. Nejtragičtější záplavy za dvě desetiletí poničily řadu měst zejména v povodí řeky Odra, která pramení v Česku.

Kdo jsou pohřešovaní po povodni? Byli to kamarádi, říká starosta o trojici z utopeného auta

Krimi

FOTO: Satelitní snímky odhalují rozsah povodňové apokalypsy v Česku a Polsku

Domácí

Výběr článků

Načítám