Hlavní obsah

V německých městech razantně narostl počet loupežných přepadení

V německých městech doslova explodovala pouliční kriminalita. Dramaticky vzrostl počet loupežných přepadení na ulici, uvádějí policejní statistiky. Situace je obzvláště alarmující v Hannoveru, hlavním městě spolkové země Dolní Sasko, kde se počet loupežných přepadení na veřejných prostranstvích během čtyř let více než zdvojnásobil.

Článek

Jednou z mnoha obětí pouliční kriminality je i osmatřicetiletý Patrick S. Zažíval chvíle strachu, bezmoci a ponížení. I po několika měsících je pro něj těžké mluvit o tomto zážitku.

Po večírku v hannoverské čtvrti Steintor se vracel v sobotu ráno kolem šesté do svého bytu. Domnívá se, že pachatelé s ním jeli v tramvaji a čekali na svou příležitost. Jakmile vystoupil, vrhli se na něj. „Dostal jsem zezadu kopanec do nohou, upadl jsem. Dva mladíci si na mě sedli a prohledali mi kapsy. Jeden mi vyhrožoval, že mě bodne, když se budu bránit. Měl jsem strašný strach a nehýbal se. Pak mi sebrali peněženku a mobil,“ popsal svůj zážitek deníku Bild.

„Začal jsem být opatrnější, častěji se rozhlížím, přestal jsem jezdit vlakem, sám už večer do města nechodím,“ říká.

Má už vnoučata, soudit jej mají jako mladistvého. V Německu obvinili muže kvůli 38 let staré vraždě

Evropa

Podíl podezřelých neněmeckých osob je v uvedených městech nadprůměrný, lupiči jsou většinou teenageři nebo mladí muži. V případě Patricka S. byli pachatelé dopadeni a ze svých činů se nyní tři Iráčané ve věku 18, 20, 22 let zodpovídají před soudem. Podle obžaloby útočili mimo jiné na chodce, cyklisty a také anesteziologa, který jel na e-koloběžce na kliniku, jemu dokonce ukradli i stetoskop.

Není to jen Hannover, ale také Brémy, Mnichov či Düsseldorf, kde razantně vzrostly statistiky těchto trestných činů. Mnozí lidé, především ženy, se už neodvažují po setmění vyjít z domovů, píše web wir-informieren.org.

V roce 2019 se v Hannoveru s více než půlmilionem obyvatel stalo 189 loupežných přepadení. V loňském roce jich bylo 503, což je nárůst o 166 procent. Mluvčí města zdůrazňuje, že bezpečnost občanů má nejvyšší prioritu. Vedení města proto plánuje zvýšit počty policistů ve městě. Existují také návrhy na zřízení zón, v nichž by byl zákaz nošení zbraní, ale jejich realizace zatím nebyla přesně naplánována.

Na stříbrné příčce pomyslného žebříčku se umístily Brémy s 559 tisíci obyvatel. Počet loupežných přepadení se tam zvýšil o 108 procent. Město sází na policisty v utajení, kteří mají zajišťovat důkazy a zadržovat. Zdá se, že tato metoda zabrala, tento typ kriminality klesl o 50 procent ve srovnání s předchozím měsícem.

Frankfurt a Berlín rozšiřují kamerový systém a zavádějí specializované policejní stanice, které se soustředí na místa obzvláště zatížená kriminalitou.

Düsseldorf a Mnichov se zaměřují na nebezpečná místa, kde zvyšují počty patrolujících policistů a zavádějí zóny se zákazem nošení střelných zbraní a zóny, kde se nesmí konzumovat alkohol.

Do Německa už se nevrátím, není po migraci bezpečné, říká fotbalista Toni Kroos

Evropa

Výběr článků

Načítám