Hlavní obsah

V Německu vraždil 26letý Syřan, žádal o azyl. Policii se přiznal

Solingen

Páteční masakr v německém Solingenu, při kterém byli zavražděni tři lidé a dalších osm zraněno, má na svědomí 26letý Syřan. Podezřelého se podařilo policistům dopadnout v noci na neděli, k činu se následně přiznal.

Policie na místě činu v SolingenuVideo: Reuters

Článek

Útočníka se podařilo zadržet zhruba 24 hodin po teroristickém útoku. V noci na neděli to prohlásil ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska Herbert Reul v televizním vysílání stanice ARD. „Policie dopadla podezřelého, po kterém pátrala celou sobotu,“ řekl ve vysílání ARD Reul s tím, že obyvatelé Německa se tak již nemusí obávat dalšího útoku.

Jeho slova potvrdila policie v neděli ráno, když zároveň vydala prohlášení, že zadržený se k činu přiznal. Potvrzeny byly také dřívější informace německých médií, že útočil Syřan.

Teror v Německu rozpoutal Islámský stát

Evropa

Teroristický útok nožem na městských slavnostech v Solingenu: Žena a dva muži mrtvíVideo: Reuters

Webová verze magazínu Der Spiegel v noci na neděli uvedla, že podezřelý se policii vzdal sám. Má jít o 26letého Syřana, který přišel do Německa již koncem roku 2022 a žádal zde o azyl. Úřady údajně neměly doposud informace o tom, že by mělo jít o islamistického extremistu.

Německá spolková prokuratura v Karlsruhe bude nyní vyšetřovat, zda šlo o příslušníka Islámského státu. Právě toto teroristické hnutí se totiž v sobotu večer k útoku v západoněmeckém Solingenu přihlásilo.

Teroristé v prohlášení na svém účtu na Telegramu podle agentury Reuters uvedli, že útok provedl jeden z členů této militantní skupiny „z pomsty za muslimy v Palestině a všude jinde“.

Foto: Reichwein Christoph, ČTK

Němečtí policisté po útoku v Solingenu

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Záchranáři na místě útoku

Druhý zadržený

Už v sobotu ráno byl zatčen patnáctiletý mladík, který je podezřelý, že o útoku předem věděl a nenahlásil ho. Jaká je jeho vazba na útočníka, však policisté neuvedli. Zadržený mladistvý je Kyrgyz, který žil v místním uprchlickém centru, napsal web magazínu Der Spiegel.

Útok se odehrál kolem 21:40 ve městě, které má asi 160 tisíc obyvatel. Pět zraněných je ve vážném stavu. Město právě slaví 650 let od svého založení. Další část akce nazvané Oslavy různorodosti o tomto víkendu úřady zrušily.

Pachatel bodal lidi cíleně do krku. „Útočník bodal lidi náhodně. Po útočníkovi se intenzivně pátrá a do jeho hledání je nasazeno velké množství policistů,“ řekl mluvčí wuppertalské policie Sascha Kresta. Dodal, že policie předpokládá, že muž jednal sám.

„Byl to masakr, mrtví leželi v kalužích vlastní krve,“ popisují svědci řádění útočníka v Solingenu

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám