Hlavní obsah

V některých obcích v Maďarsku žije až deset procent německých důchodců

Do západní části Maďarska a do okolí Balatonu se v posledním období s oblibou stěhují senioři ze zahraničí. Například podíl lidí narozených v Německu tvoří mezi obyvateli ve věku nad 60 let v některých maďarských obcích v této části země až deset procent.

Foto: ksh.hu

Zahraniční důchodci v Maďarsku

Článek

Jak v pondělí uvedl web portfolio.hu s odkazem na maďarský statistický úřad KSH, v roce 2011 žilo v Maďarsku jen 22 tisíc lidí ve věku nad šedesát let, kteří byli občany jiného státu. V roce 2022 se tento počet zvýšil na 38 tisíc. Jsou mezi nimi nejen občané Německa, ale také Belgie, Nizozemí a Švýcarska.

V župách Somogy a Zala je už každý pátý člověk, který zde kupuje nemovitost, zahraniční občan. V Maďarsku jsou pro důchodce ze západních zemí mnohem nižší náklady na život a oni si mohou dovolit lepší bydlení. Méně oblíbené jsou mezi nimi obce a města východně od hlavního města Budapešti a blíž k maďarsko-ukrajinské hranici je zájem téměř nulový.

Podle webu se počet zahraničních důchodců, kteří se rozhodnou pro život v Maďarsku, bude dál zvyšovat. „Západoevropané oceňují v Maďarsku klidný a levný život,“ konstatoval web portfolio.hu. Rovněž podle odborníků bude trend stěhování seniorů ze západních zemí do Maďarska pokračovat.

Němečtí senioři míří za levnějším luxusem na stáří do Polska

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám